Afbeelding

Achtste Wielerronde Westbroek

Algemeen Sport

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 25 augustus en zaterdag 26 augustus staat Westbroek weer op haar kop, dan wordt voor het achtste jaar de Wielerronde verreden. Een spektakel dat haar weerga niet kent. Inmiddels is de Wielerronde wijd en zijd bekend en komen de renners van heinde en verre hun kunsten vertonen.

Zeven jaar geleden ontstaan als een grap, maar nu is het Westbroekse evenement niet meer weg te denken uit het dorp en volwassen geworden. 'Sportiviteit is belangrijker dan winnen en gezelligheid belangrijker dan winnen', vertelt organisatielid Jan Hennipman. Hij vervolgt zijn verhaal :'De combinatie van goed getrainde sporters en recreatieve rijders door elkaar, maakt deze koers er één met een eigen karakter'.

Vrijdagavond
Een groot deel van het deelnemersveld bestaat uit Westbroekers, maar iedereen van buiten het dorp is natuurlijk ook weer van harte welkom om die mooie beker proberen binnen te slepen, alhoewel er ook een beker is voor de beste Westbroeker, dus die blijft sowieso binnen het dorp. 'De voorbereidingen zijn al in volle gang en Pieter en ik hebben er weer zin in', laat Hennipman weten. 'Vorig jaar begonnen wij al op de vrijdag ervoor, met twee nieuwe onderdelen, namelijk de kinderrace voor de kids van 7 tot 11 jaar en de tijdrit. Ook dit jaar kozen wij voor dit concept. De jeugd rijdt vrijdagavond, vanaf 19.00 uur door de "oude nieuwbouw", met als start/ finish voor het Dorpshuis. Via de Huydecoperweg, Dr. Welfferweg en de Molenweg komen zij weer aan in de Pr. Christinastraat. Net als bij de Wielerronde is de huldiging direct na de wedstrijd. De tijdrit wordt ook weer op vrijdagavond verreden, een parcours van acht kilometer. Degene die deze afstand het snelst aflegt, is winnaar'. De organisatie wil iedereen gelijke kansen bieden, dus geen speciale ligsturen en aerodynamische kleding/ helmen en dergelijke. Het parcours start ook nu bij het Dorpshuis en gaat verder via de Molenweg, Dr. Welfferweg, De Kaai, Kooijdijk en de Burg. Huydecoperweg. Vanaf 19.30 uur wordt gestart. Een week van tevoren worden al extra vlaggen langs het parcours gezet, zodat iedereen alvast kan genieten van wat komen gaat.

Zaterdag
Zaterdag volgt de grote Wielerronde, vanaf 14.00 uur, met de opening van het Kinderplein, met springkussen en dergelijke. Natuurlijk kunnen de niet-rijders ook weer genieten van een dweilband en allerlei andere festiviteiten, in de omgeving van Cafetaria Coen/ Café De Poort. En natuurlijk lekker kijken hoe de toppers langsscheuren met snelheden van boven 40 km/u. Speaker is Roy de Kruif. De organisatie hoopt weer op een massale opkomst. Tijdens het evenement worden loten verkocht. De opbrengst gaat naar Spieren voor Spieren. Hennipman: 'Om 15.00 uur begint de inschrijving en om 15.45 uur zingen wij met z'n allen het Westbroekse Volkslied, gevolgd door de start om 16.00 uur. Direct nadat de laatste deelnemer over de finish is gekomen worden de prijzen uitgereikt'. Voor elke categorie (heren, dames, jeugd) worden weer wisselbekers uitgereikt, inclusief de pechprijs'.

Vooraf inschrijven is verplicht. Wie meer informatie zoekt kan deze vinden op de website: www.wielerrondewestbroek.nl