Het huidige gebouw van De Regenboogschool is aan vervanging toe.
Het huidige gebouw van De Regenboogschool is aan vervanging toe. Foto: Henk van de Bunt

Nieuwbouwkosten Regenboog flink hoger

Algemeen Algemeen

Er is 680.000 euro extra nodig voor de bouw van het Integraal Kindcentrum De Regenboog in De Bilt. Dat schrijft het Biltse college in een raadsvoorstel. In 2010 was al een bedrag van 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de nieuwbouw.

Naar verwachting zal de bouw van het complex, dat het huidige gebouw van de Algemeen Christelijke Basisschool De Regenboog zal gaan vervangen, dit jaar nog beginnen. In het pand zullen naast de basisschool ook de buitenschoolse opvang (bso) en de voorschoolse en vroegschoolse educatie (VVE) onderdak krijgen. De school moet tijdens de bouw elders in De Bilt worden ondergebracht.

Gebiedsvisie
De plannen voor de nieuwbouw stammen al uit 2009. Toen is de Gebiedsvisie Buys Ballotweg vastgesteld. Een jaar later werd een investeringskrediet van 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Na de vaststelling van de gebiedsvisie gaf een aantal nieuwe inzichten aanleiding tot een verfijning. Deze kwam tot stand in nauw overleg met aanwonenden en direct betrokken partijen. De oorspronkelijk los van elkaar geplande gebouwen konden worden samengevoegd in één gebouw. Daarnaast kon een aantal grote kastanjebomen gespaard blijven en werden enkele parkeerplaatsen aan de Aeolusweg behouden. In 2014 werd vervolgens een ontwerp uitgewerkt, maar tegen het bestemmingsplan Buys Ballotweg werd een beroep ingesteld. Pas in maart van dit jaar werd dit beroep niet ontvankelijk verklaard door de Raad van State en is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden.

Kostenraming
Er moest vervolgens een nieuwe kostenraming worden opgesteld. Door wijzigingen in de wet- en regelgeving lopen de uiteindelijke bouwkosten veel hoger op dan oorspronkelijk geraamd. Dat komt vooral door strengere milieu- en energie-eisen, wat weer gevolgen heeft voor de installatietechniek. Ook de aantrekkende economie - waardoor aannemers het weer drukker hebben - heeft gevolgen voor de bouwkosten.

Het college stelt in het raadsvoorstel dat het begrijpt dat de gemeenteraad kritisch kan zijn, nu de kosten fors hoger uitvallen. Het plan om deze reden niet door laten gaan is volgens het college echter niet verstandig. Het huidige gebouw voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en heeft ook vanwege de geplande onderwijsvernieuwing aanpassingen nodig. Ook moet de bestaande gymzaal worden vervangen. Het onderwerp komt 15 juni aan de orde in de commissie Burger & Bestuur.