Tijdens de Dag van de Bouw zijn de vorderingen van de tunnel van dichtbij te bekijken.
Tijdens de Dag van de Bouw zijn de vorderingen van de tunnel van dichtbij te bekijken.

Kijkje nemen bij het spoor

Algemeen Algemeen

Op 20 mei van 10.00 tot 16.00 uur kan iedereen een kijkje achter de schermen komen nemen bij de Onderdoorgang Leijenseweg in Bilthoven: de bouwplaats van Hegeman-Mobilis is dan voor publiek tijdens de Dag van de Bouw 2017 open. De toegang is gratis en er valt een hoop te beleven voor jong en oud.

Hegeman-Mobilis bouwt, in opdracht van ProRail, een onderdoorgang onder het spoor aan de Leijenseweg in Bilthoven. Deze onderdoorgang vervangt de spoorwegovergang op de Leijenseweg. Auto's, fietsers en voetgangers kunnen zo het spoor veilig kruisen. Ook kan het verkeer vlotter doorstromen: het hoeft niet langer te wachten voor spoorbomen. Behalve de onderdoorgang is ook een rotonde en een nieuwe weg aangelegd. De rotonde is sinds november 2016 in gebruik en de nieuwe weg, die langs de brandweerkazerne, óver de onderdoorgang loopt richting de Talinglaan vervangt de huidige aansluiting van de Anne Franklaan op de Leijenseweg. Medio 2017 is het project gereed.

Uitleg
Tijdens de Dag van de Bouw kan men niet alleen zien hoe ver de bouw gevorderd is, maar krijgt men ook uitleg over hoe de bouw in z'n werk gaat. Doordat de bouw van de onderdoorgang al een heel eind gevorderd is kan het publiek voor het eerst onder het spoor doorlopen. Aan zowel de noordzijde als aan de zuidzijde van het werkterrein is een poort waardoor de bezoekers het werkterrein kunnen betreden. Over het werkterrein en het nieuwe verkeersdek is een wandelroute uitgezet, die de bezoekers langs alle bezienswaardigheden op het terrein voert.

Brandweer
Dit jaar doet ook de brandweer Bilthoven mee aan de dag van de bouw; bij de brandweerkazerne aan de Leijenseweg zijn er diverse activiteiten. Roelof Mulder, projectleider Hegeman-Mobilis: 'Er valt bij ons dus genoeg te zien en mee te maken op 20 mei. Het wordt een leuke dag voor jong en oud. We nodigen iedereen dan ook van harte uit om een kijkje te komen nemen op onze bouwplaats. Advies aan de bezoekers: trek stevige schoenen aan en kom lopend of op de fiets. Aan de zuidzijde van het werkterrein is een gering aantal parkeerplaatsen beschikbaar (Leijensehof). Kinderen tot 10 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassene het werkterrein op en het werkterrein is helaas slechts beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers'.         (Mariette Zijderveld)