Logo vierklank.nl
 Alle betrokkenen maken kennis met elkaar.
Alle betrokkenen maken kennis met elkaar.
Algemeen

Statushouders op speeddate voor baan

Donderdag 20 april organiseerde WeMatch in het Lichtruim in Bilthoven een speeddate voor statushouders (voormalig vluchtelingen) binnen gemeente De Bilt. Doel van de speeddates was om hen te matchen aan een bedrijf en aan de slag te kunnen. Gedurende tien weken werden zij voorbereid op een gesprek met diverse Biltse bedrijven.

door Walter Eijndhoven

Wematch is een project dat statushouders traint en coacht in het proces van integratie en het vinden van een baan. Door middel van theatertrainingen, persoonlijke begeleiding van een buddy, een speeddate met bedrijven en een individueel coachingtraject ontwikkelen statushouders hun talenten, zodat zij die optimaal kunnen inzetten bij het vinden van een nieuwe toekomst in De Bilt.

Comfortzone
'Wij hebben de statushouders tien trainingen gegeven middels diverse thema's, rollenspellen en hen uit hun comfortzone gehaald ter voorbereiding op de speeddates van vandaag', vertelt begeleidster Lilian Vis. Zij vervolgt: 'Nu is het moment daar en moeten zij zichzelf verkopen aan de bedrijven'. Na een toespraak van wethouder Ebbe Rost van Tonningen kon het evenement beginnen. Diverse werkgevers liepen langs de stands van de statushouders om te zien of een match tot stand kon komen, dit tot volle tevredenheid van Marius Keij, projectleider bij de Regionale Sociale Dienst. Keij: 'Veel statushouders verdwijnen uiteindelijk in de bijstand, iets dat wij natuurlijk niet graag zien gebeuren. Daarom is een evenement, zoals WeMatch nu organiseert, een goede poging om hen een baan aan te bieden'. Binnen de regio hebben nu zo'n 460 statushouders een uitkering en natuurlijk blijft het daar niet bij. Veel van deze statushouders hebben een gezin en na verloop van tijd reizen gezinsleden hen na. Keij is tevreden met het project, maar als hier geen baan uit voortvloeit, is het wel belangrijk dat de statushouder wordt gevolgd door WeMatch of de gemeente.

Iedere statushouder kreeg een eigen buddy, die hen begeleidde naar de speeddate. Eén van die buddies begeleidde Chandra uit Bhutan. De buddie hoorde van het project van WeMatch en gaf zich hiervoor direct op. Gelukkig voor Chandra had haar buddie al veel ervaring opgedaan met een Bosnisch gezin, zodat zij ten volle kon profiteren van zijn kennis en ervaring.

Initiatieven
Willeke Colenbrander, projectleider bij WeMatch kijkt tevreden terug op de speeddate. Colenbrander: 'De speeddate zelf vond ik geslaagd in zoverre de statushouders zich presenteerden en de groei die zij hebben doorgemaakt in tien trainingen. Wat tegenviel was de werkelijke aanwezigheid van bedrijven'. Komende tijd gaat WeMatch zich dus beraden hoe het beter kan. Moeten zij de vorm aanpassen of moeten zij zich aansluiten bij al bestaande initiatieven, zoals netwerkbijeenkomsten en beursvloer. 'Op zich zou dit heel goed bij WeMatch passen, omdat wij niet zozeer het wiel opnieuw willen uitvinden, alswel de nieuwkomers goed willen laten wortelen in het lokale gebeuren', aldus Colenbrander. Op dit moment is nog niet bekend hoeveel matches uit de speeddate is gekomen, dat wordt nog nader onderzocht. Wel starten per 1 mei twee statushouders met een baan, maar dit was al gerealiseerd voor de speeddate.

Meer berichten