Logo vierklank.nl
Algemeen

Biltse Buddy

Asielzoekers in De Bilt krijgen een inwoner als 'buddy'. Die moet de asielzoeker helpen zijn weg te vinden in de gemeente en kan statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning, helpen met integreren. Voor de actie hebben zich al veel kandidaten gemeld.

'Ik ben net gestopt met werken en wilde graag mensen helpen met hun ingang in de samenleving', zegt Ad Jurriaanse. Jurriaanse begeleidt Jamal Alhannan, een vluchteling die oorspronkelijk uit Syrië afkomstig is. 'De plaats waar ik woonde in de omgeving van Aleppo is helemaal kapotgeschoten', zegt Jamal. 'We weten niet hoe ons huis erbij staat en of het er nog is'. Hij kwam via Saoedi-Arabië in Nederland terecht en bracht zijn jarenlange ervaring als leidinggevende in een bouwbedrijf mee.

Ad praat regelmatig met hem. De gesprekken gaan niet alleen over de kansen op werk, maar ook over de schoolgaande kinderen. Jamal informeert wat de beste aanpak is om ervoor te zorgen dat zijn kinderen op een goede opleiding terecht komen. 'Ik vind het fijn om Jamal daarmee te kunnen helpen. Hij is zo enorm gemotiveerd. Ik merk ook dat bedrijven daarop aanhaken. Hij kan met zijn internationale ervaring veel bedrijven helpen, als ze zoeken naar opdrachtgevers over de grens'.

Vrijwilligers
Het buddyproject waar Ad en Jamal onderdeel van uitmaken heet 'We Match' en drijft op de inzet van vrijwilligers. 'Langzaamaan begon het te lopen', zegt coördinator Willeke Colenbrander. 'In de eerste week van januari kwamen er ineens tientallen mensen die mee wilden doen als buddy'. De buddies en asielzoekers krijgen de komende tijd veel ondersteuning. Zo zijn er theaterworkshops voor de statushouders en is er ruimte voor individuele coaching door een professional. Grote en kleine bedrijven in de regio willen meewerken aan het project en staan open voor stages en sollicitaties.

 

Meer berichten