Logo vierklank.nl
Algemeen

Koningsdag koud met kans op een winterse bui maar ook zon

Koningsdag verloopt koud met een middagtemperatuur van 10 tot 12 graden. Mocht de temperatuur onder 10,7 graden blijven in De Bilt dan is het de koudste koninklijke feestdag sinds 1985. Het weerbeeld is afwisselend met zon en winterse buien.

Koningsnacht maken vooral de kustprovincies kans op deze buien. In het binnenland is het droger en kan het afkoelen tot iets onder het vriespunt. Dat is bijzonder: sinds 1949 kwam het maar zeven keer tot vorst tijdens Koninginne- of Koningsnacht.

Het weer kan met Koningsdag van jaar tot jaar flink verschillen. Soms pakt onze koninklijke feestdag uit met veel zonneschijn en zomerse temperaturen, terwijl we andere jaren beginnen met vorst en sneeuw. Ook verregende edities met lage maximumtemperaturen horen erbij. Hieronder een overzicht van de extremen van onze koninklijke feestdagen sinds 1949. Vorig jaar beleefden we de koudste koninklijke feestdag sinds 1985. Het werd in De Bilt slechts 10,7 graden. De koudste editie ooit is die van 1970 met een maximumtemperatuur van 8,6 graden. Daarbij was de zon de hele dag niet te zien. De laagste minimumtemperatuur noteerden we op Koninginnedag 1954 met -2,5 graden. Dit was dus de koudste Koninginne- of Koningsnacht. Sinds 1949 waren er zeven nachten met vorst.

Meer berichten