Logo vierklank.nl
Algemeen

Geef OZB-stijging terug aan burger

De politieke beweging Forza De Bilt is geschrokken van de feitelijke OZB-verhoging over 2017. In een persbericht, dat de gemeente op 9 maart heeft uitgegeven staat dat zij de onroerendezaakbelasting heeft verhoogd met maar liefst 10,41% per 1 januari 2017.

'De gemiddelde stijging in Nederland was slechts 1,88%, dus De Bilt heeft een stijging die bijna 6 keer zo hoog is,' zegt gemeenteraadslid Peter Schlamilch, voorman van Forza. 'Dit is volgens het CBS de grootste OZB-stijging in de provincie Utrecht. Bovendien werd in de begroting voor 2017 nog gesproken van een stijging van slechts 4,8% voor woningen. Ik ga opheldering vragen over deze percentages, want dit is extreem'.

Verband
Het college legt een verband met de gedaalde inkomsten uit de riool- en afvalstoffenheffing, maar dat vindt Schlamilch zeer oneigenlijk. 'Wanneer de kosten voor de burger op de riool- en afvalstoffenheffing een keer meevallen, dan moet de gemeente dat voordeel niet meteen gaan terugpakken met een hogere OZB, zegt Schlamilch. 'Wettelijk gezien mag dat ook helemaal niet, maar nu gebeurt dat via een achterdeur dus toch. Bovendien is het een drogredenering: als de inkomsten dalen is dat omdat feitelijke kosten ook dalen. Daar heeft onze begroting helemaal geen last van.'

Schlamilch vindt dat het voordeel direct aan de burger moet worden doorgegeven en gaat het college met een motie vragen om deze explosieve stijging van de OZB terug te geven door volgend jaar de OZB te verlagen.

De beweging Forza roept inwoners op hun klachten of opmerkingen over de gemeentebelastingen te melden via info@forzadebilt.nl.

Meer berichten