Vice-admiraal d.d. Mattieu Borsboom neemt het boek in ontvangst van Anne Doedens (rechts).
Vice-admiraal d.d. Mattieu Borsboom neemt het boek in ontvangst van Anne Doedens (rechts).

Anne Doedens presenteert nieuw boek

Algemeen Kunst & Cultuur

In het Marinemuseum in Den Helder ontving vice-admiraal b.d. Mattieu Borsboom op vrijdag 24 februari uit handen van dr. Anne Doedens het boek Slag in de Javazee.  De overhandiging vond plaats op het ramschip Schorpioen, dat in het museum dienst doet als restaurant. Op het schip bevinden zich ook expositieruimten voor tijdelijke tentoonstellingen.

Het ramschip Schorpioen kwam in 1868 in dienst. Het schip was met drie andere schepen bedoeld ter vervanging van de houten schepen die de Nederlandse belangen op zee moesten behartigen. Het opmerkelijkste wapen van de Schorpioen was de puntige ramsteven. De enige reis die het schip over de grens maakte betrof een eskaderreis naar België in 1871, waar stoffelijke overschotten van gesneuvelde Nederlandse militairen tijdens de Belgische Opstand (1830-1833) werden opgehaald.

In 1906 werd de Schorpioen verbouwd tot logementschip, een soort drijvende kazernebarak. Van 1951 tot 1971 was de Schorpioen logementschip voor de Marine Vrouwen Afdeling (Marva) in Den Helder. Het schip werd omheind met meters prikkeldraad om nieuwsgierige mannen op afstand te houden. Aan boord zijn in de expositieruimte op het benedendek verhalen van Marva's te beluisteren. [GG]