Hella en Wim van Schaik met de Chapeaupenning.
Hella en Wim van Schaik met de Chapeaupenning.

Chapeaupenning voor Groenekanner

Algemeen Algemeen

Op donderdag 1 oktober ontving de heer Wim van Schaik in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden uit handen van burgemeester Arjen Gerritsen de Chapeaupenning van de gemeente De Bilt.

door Guus Geebel

De uitreiking vond plaats tijdens de presentatie het boek De Frans-Duitse Oorlog 1870-1871. De moeder van De Grote Oorlog. Van Schaik was één van de personen aan wie de auteurs Anne Doedens en Liek Mulder de eerste exemplaren uitreikten. Ook burgemeester Gerritsen ontving het boek waarin de link die de gemeente De Bilt heeft met Nieuwe Hollandse Waterlinie voorkomt. Aan het eind van de presentatie van het boek richtte de burgemeester het woord tot de totaal verraste Wim van Schaik.

Gemotiveerd
'De heer Wim van Schaik heeft een belangrijke rol gespeeld bij het behoud van een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het behoud van de maatschappelijke aandacht. Hij was als een stuwende kracht bij het behoud van het sluisje bij Fort Ruigenhoek', aldus burgemeester Gerritsen. Hij noemt een aantal zaken waarvoor Van Schaik zich heeft ingezet, zoals het dorp Groenekan als geheel, de maatschappelijke waardering die er moet zijn voor het bosgebied Beukenburg, voor de historie van Groenekan en voor de maatschappelijke samenhang van inwoners van Groenekan. 'Toen ik in 2007 als burgemeester in De Bilt aantrad ben ik voor u gewaarschuwd en overigens ook voor uw vrouw', zegt hij lachend. 'Ik merkte al gauw dat u buitengewoon van belang bent, niet alleen voor het dorp Groenekan, maar ook voor het wel functioneren van een heleboel instellingen in onze gemeente.'

Voorbeeld
'U doet dingen uit liefde voor uw omgeving. De kunst, de geschiedenis, het erfgoed, maar tegelijkertijd motiveert u ook een heleboel mensen om uw voorbeeld te volgen. Toen ik nog maar kort in De Bilt was bood u mij het boekje Orkanen over Voordaan aan en in de jaren daarna heb ik u vaak ambtshalve ontmoet.' Gerritsen vertelt dat het wel eens lastig was als de heer Van Schaik op zijn pad kwam. 'Maar de kracht van een kritische burger die in staat is kritiek op een constructieve manier te formuleren, is dat de kwaliteit van het gemeentebestuur versterkt wordt.' Voor hetgeen Wim van Schaik voor de gemeenschap heeft betekend ontvangt hij van de burgemeester namens het gemeentebestuur de Chapeaupenning van de gemeente De Bilt.

Verdiensten
Wim van Schaik heeft zich jarenlang bezig gehouden met een studie van de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Door deze studie heeft hij veel documentatie, kaartmateriaal en fotomateriaal verzameld wat tentoongesteld ligt in Fort Ruigenhoek. Daarnaast gaf hij als eindredacteur het boekje Boeren, soldaten en heiligen uit. Hij stond in 2012 zijn rijke kunstcollectie af aan Museum Flehite in Amersfoort. Van Schaik was ook mede-initiatiefnemer voor het doen bouwen van een Jongeren Ontmoetings Plaats (JOP) bij de Kastanjebrug in Groenekan.

De inscriptie op de Chapeaupenning vermeldt dat hij is aangeboden aan de heer W. van Schaik, een man van erfgoed en cultuur. Hij ontvangt daarbij bloemen in de kleuren van het gemeentewapen. 'Dat zijn de kleuren van het gemeentewapen van Maartensdijk, goud en azuur', zegt de burgemeester.