Rutger met een paar van zijn geliefde koeien.
Rutger met een paar van zijn geliefde koeien.

Het leven op boerderij De Bonte Parels

Algemeen

door Walter Eijndhoven


Aan de Korssesteeg 3 in Westbroek is boerderij De Bonte Parels te vinden. Een doorsnee boerderij waar de boer nog vroeg op moet om zijn koeien te melken en de andere dieren te voeren en verzorgen. Er worden allerlei activiteiten voor kinderen en groepen georganiseerd en de boerderij krijgt een biologische status.

Maar de boer des huizes doet nog meer. In de vroege lente laten weidevogels horen dat zij er ook nog zijn. 'De frisse voorjaarslucht is gevuld met baltsgeluiden van kievit, grutto en tureluur. Zij nestelen op het land achter de boerderij van Rutger en Christianne Hennipman. 'Naast onze gewone bezigheden op de boerderij doen wij actief aan natuurbeheer, wij zorgen dat de weidevogels in alle rust kunnen broeden en hun jongen grootbrengen'. Aan het woord is Rutger Hennipman uit Westbroek. Hij vervolgt: 'Christanne en ik gaan voor biologisch en daar hoort ook natuurbeheer bij. Dit jaar hopen wij op nog meer broedgevallen van weidevogels'. Dat de familie Hennipman van dieren houdt, is ook te zien aan de dieren op het erf en achter het huis. Zij houden niet alleen 60 melkkoeien met de bijbehorende 40 stuks jongvee, Rutger kent hen trouwens allemaal bij naam: Catootje, Sneeuwwitje Tobina, Meertje en Chrissy, maar zij hebben ook kippen, een hond en drie geiten. Hennipman: 'Ja, wij hebben van alles lopen hier. Rond de stal hadden wij een paar katten, voorheen waren het er wel een stuk of 20. Het zijn wel "wilde" katten hoor, je kunt ze niet oppakken. En verder hebben wij nog een tinkermerrie. Komend jaar willen wij er nog ééntje bij, zodat zij samen lekker de wei in kunnen'.


Omschakeling
Tot voor kort hadden Rutger en Christianne een gangbaar melkveebedrijf. Dankzij de vrijgelaten melkquota in 2015 door de Europese Unie, konden veel boeren hun bedrijf uitbreiden. Meer koeien, is meer melk en dus meer winst, dachten vele boeren. Zij hadden echter geen zin om mee te gaan in deze ratrace en besloten uiteindelijk geheel om te schakelen naar biologisch boeren. Christianne: 'Wij boerden al voor 90% op biologische wijze, dus de stap die wij moesten nemen was niet al te groot. Maar wel het meest ingrijpend: geen kunstmest meer gebruiken betekent minder voer van eigen land. Minder voer van eigen land betekent meer voer aankopen.En voer met het EKO keurmerk is een flink stuk duurder'. Het omschakelen van gangbaar naar biologisch is een lang proces van twee jaar, met een strakke planning. Met name de financiële kant is lastig: biologisch boeren betekent hoge kosten en dat terwijl je in de eerste anderhalf jaar van de omschakelperiode de gangbare prijs betaald krijgt. Op dit moment zijn banken moeizaam bereid deze periode te financieren. Dus moet de boer overal zelf voor opdraaien. En dat lukt alleen als je al een flink aantal jaren boert, je leningen een eind hebt kunnen aflossen en geen grote investeringen hebt gedaan of die nog voor de deur staan. Hennipman: 'Christianne en ik zijn nog jong en hebben nog niet al te lang geleden het bedrijf overgenomen, waardoor de financiële ruimte voor de omschakeling onvoldoende was. Na veel gepraat met de Rabobank en het schrijven van een ondernemingsplan kregen wij uiteindelijk toch groen licht van hen en dus konden wij verder met de volgende stap: een nieuwe stal. Deze is bedoeld voor onze droogstaande koeien en ons jongvee. Jongvee moet in de biologische veehouderij de beschikking krijgen over weidegang en dat is nu lastig te realiseren. Daarom kiezen wij voor een aparte jongveestal. Het jongvee is onze toekomst, zeg maar. Op termijn zijn zij onze melkkoeien. De opfok van jongvee doen wij geheel zelf. Wij hebben het beste met de dieren voor, van kalf tot vaars (als zij voor het eerst een kalf krijgt)'. Kortom, er komt heel veel kijken bij biologisch boeren.


Nieuwe stal
Rutger en Christianne wachten nu op de vergunning om te mogen beginnen met de bouw van een potstal: grote hokken met stro met uitloop naar buiten. Christianne: 'Wij kunnen de dieren heel makkelijk naar buiten laten gaan en hen ook weer naar binnen laten komen. Aan de voorzijde van de stal komt een voergoot, zodat wij de dieren met de voermengwagen kunnen voeren. Zo weten wij zeker dat ze voldoende te eten krijgen en kunnen wij de groei en ontwikkeling van de dieren goed in de gaten houden. De mest die de dieren produceren en die dus vermengd wordt met het stro heet ruige mest, of stalmest. Door dit na het uitmesten een jaar te laten liggen, composteert het en hebben wij weer een goed product voor de bodem. Bodemdiertjes gedijen goed in dit soort mest, waardoor het bodemleven verbetert. En daar varen de weidevogels wel bij. Zo proberen wij de kringlopen op ons bedrijf steeds sluitender te krijgen'.


Vlees
Naast het melken van koeien, wordt er sinds een paar jaar ook vlees verkocht vanaf de boerderij. Vlees dat afkomstig is van eigen melkkoeien en (te) kleine stierkalfjes die, nadat zij gecastreerd zijn, als os worden afgemest. Christianne: 'Wij zien onze stierkalveren en melkkoeien, die niet meer geschikt zijn voor melkproductie niet als restproducten, maar als dieren die nog steeds een waardevol voedingsmiddel leveren, namelijk vlees. Met de toenemende vraag van de consument naar voedsel waar de herkomst van bekend is en het duurzaam omgaan met het produceren en consumeren van voedsel, zijn wij met deze verkoop gestart. De vraag naar ons vlees groeit behoorlijk en daar zijn wij blij mee. Uiteindelijk voelt het voor ons veel prettiger als een koe op deze manier ons bedrijf verlaat dan wanneer zij op een grote veewagen richting de slachterij wordt getransporteerd'.

Op boerderij De Bonte Parels is iedere belangstellende welkom om een kijkje te komen nemen. Van educatie en rondleidingen tot kinderfeestjes, koeknuffelen en picknicken. Meer informatie kunt u vinden op www.debonteparels.nl of u kunt bellen: 0346-282 098 of mob. 06-50473185. Op Facebook zijn Rutger en Christianne met de ontwikkelingen van hun bedrijf te volgen via: www.facebook.com/debonteparels