Energie opwekken door middel van zonnepanelen wordt steeds meer populair.
Energie opwekken door middel van zonnepanelen wordt steeds meer populair.

De Bilt op weg naar Energieneutraal

Algemeen Algemeen

Deze maand lanceert lokale energiecoöperatie BENG! in samenwerking met gemeente De Bilt, de campagne 'De Bilt op weg naar Energieneutraal'.

Eigenaren van wat oudere woningen worden uitgenodigd om deze te laten inspecteren door energieadviseur Susteen. Woningen gebouwd voor 1976 brengen namelijk vaak onnodig hoge stookkosten met zich mee. De adviseur kan woningeigenaren simpel en snel informeren over aantrekkelijke verduurzamingskansen. Een eerste informatieavond over de campagne vindt plaats op 21 februari. Belangstellenden zijn welkom in het WVT-gebouw, Talinglaan 10 in Bilthoven. Het programma start om 19.30 uur.

De campagne gaat in de loop van 2017 gefaseerd langs alle kernen van de gemeente. In totaal zijn 150 woningverbeterplannen beschikbaar tegen een scherp gereduceerd tarief. De gemeente en BENG! komen zo tegemoet aan de ambitie van vele eigenaren om hun huis nog energiezuiniger te maken. De Rijksoverheid heeft momenteel een aantrekkelijk subsidieaanbod voor huiseigenaren die meerdere maatregelen willen treffen.

Unieke actie
De nieuwe campagne is een vervolg op de in 2014-'15 gevoerde actie 'de Bilt bespaart Energie'. Deze campagne was een groot succes, en er was vraag naar meer. 'Bij BENG! merken we dat veel huiseigenaren de ambitie hebben om het energieverbruik drastisch omlaag te brengen en als het even kan zelf energie op te wekken', zegt BENG!-bestuurslid Helma van de Veerdonk. 'Door nieuwe ontwikkelingen is er nu meer mogelijk dan een paar jaar geleden.'

De huidige actie biedt woningeigenaren dan ook enkele unieke nieuwe mogelijkheden. Zo worden er nu wanneer mogelijk bespaargaranties op investeringen in duurzamer wonen geboden. Hiermee worden woningeigenaren bij uitvoering van maatregelen zwart op wit verzekerd van hun energiebesparing. Ook kan onderzocht worden of bestaande woningen geheel energieneutraal te maken zijn. Er wordt dan een plan gemaakt waarin de woning minstens evenveel energie gaat opwekken als dat er verbruikt wordt. Vaak maken duurzame energiebronnen in dit geval het gebruik van gas zelfs overbodig.

Energieneutraal in 2030
Het duurzamer maken van bestaande woningen is van groot belang voor de doelstellingen van gemeente De Bilt en BENG!. Samen streven zij naar een energieneutrale gemeente in 2030. Wethouder duurzaamheid Anne Brommersma: 'Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van deze doelstelling kan worden gehaald met het terugdringen van het energieverbruik bij huishoudens. We hebben de inwoners van De Bilt dan ook hard nodig voor een energieneutraal De Bilt. Ik hoop daarom dat veel mensen gebruik maken van deze campagne om hun woning verder te verduurzamen'. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.beng2030.nl.(Jenny Senhorst)

Eigenaren van wat oudere woningen (gebouwd voor 1976) worden uitgenodigd om deze te laten inspecteren door de energieadviseur.