V.l.n.r. Truus te Pas, juf Petra en Jaap Klein Ikkink midden tussen de leerlingen.
V.l.n.r. Truus te Pas, juf Petra en Jaap Klein Ikkink midden tussen de leerlingen.

Duurzaamheid op Theresiaschool

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Maandag 10 oktober deed een aantal groepen van meerdere basisscholen mee aan de Dag van de Duurzaamheid. Dit jaar waren er diverse acties in het onderwijs die extra aandacht verdienen. Ook de Theresia (basis-)school in Bilthoven was er bij betrokken: bloembollen planten, plastic verzamelen en praten over banken, duurzaamheid en Fairtrade.

Allereerst was er het bezoek van Jaap Klein Ikkink, directeur van de Triodosbank en (ook) een voorstander van Fairtrade. Jaap betrok de leerlingen bij veel waar de bank voor kan staan. Hij verstaat onder duurzaam het begrip 'volhoudbaarheid'. De verklaring: 'Wanneer je op een moment bijvoorbeeld in één keer de hele zee zou leegvissen, dan zijn er geen volgende vissen meer. Dan heeft de zee niets meer te doen en kun je het woord vis uit het woordenboek halen'. Een leerling omschreef een bank als 'een gebouw waar je geld naar toe brengt als je over hebt en geld kunt halen, als je het nodig hebt'. De bank van Jaap Klein Ibbink wil 'geld laten werken aan positieve maatschappelijke, ecologische en culturele veranderingen'.

Fair Trade
Daarna mocht Truus te Pas-Hartog in de groepen 5 en 6 uitleggen dat Fairtrade ook duurzaam is: 'Fairtrade past in het leven van alledag (denk aan Fairtrade koffie en thee), maar daarnaast kun je er heel veel leuke dingen mee doen. Fairtrade staat voor eerlijke handel. Dit betekent dat producenten van Fairtrade producten een eerlijke prijs krijgen voor het product en dat er eerlijke lonen betaald worden. Fairtrade is een duurzame vorm van handel, omdat door de eerlijke lonen de lokale bevolking een echte kans krijgt op een beter leven. Met de extra inkomsten worden scholen gebouwd, waterputten aangelegd, sanitaire voorzieningen gemaakt en nog veel meer. Fairtrade producten maken voor deze mensen het verschil tussen overleven en ontwikkelen'.