Gedurende de gehele Open Monumentendag werden belangstellenden rondgeleid door de voormalige Kees Boekeschool aan de Frans Halslaan in Bilthoven.
Gedurende de gehele Open Monumentendag werden belangstellenden rondgeleid door de voormalige Kees Boekeschool aan de Frans Halslaan in Bilthoven.

Open Monumentendag en Marktdag weer geslaagd

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 10 september vond de Open Monumentendag weer plaats in gemeente De Bilt, met als thema 'Iconen en Symbolen'. Met deze titel wordt verwezen naar tekens en beelden met een bijzondere betekenis binnen de gemeente. Daarnaast was in De Bilt nog veel meer te doen: de Marktdag van en bij de Biltse Dorpskerk met de daarbij behorende Old Timerdag en de Kunstmarkt in het Biltse Van Boetzelaerspark. Voor ieder wat wils dus.

In het oude pand van de Kees Boekeschool, aan de Frans Halslaan in Bilthoven vonden gedurende de hele dag rondleidingen plaats door het voormalige schoolgebouw. Niet alleen ouderen waren geïnteresseerd in de geschiedenis van hun oude school, maar ook jongeren waren volop aanwezig. De rondleiding werd verzorgd door Wim Kobbe, die van 1993 tot 2011 directeur was van de Kees Boekeschool. Hij vertelt: 'Meer dan 100 jaar geleden was het onderwijs in Nederland anders dan nu. Kees Boeke, de oprichter van de school, wilde totaal iets anders opzetten, namelijk een schoolgebouw met grotere ruimten en met veel meer licht, waarin leerlingen zich beter kunnen ontwikkelen. De opvoeding van de kinderen werd in de school gehaald'. Na de tweede wereldoorlog had de school geen geld meer en ging het bergafwaarts. Leraren met lange haren gaven les aan de kinderen, iets dat in die tijd 'not done' was. Kobbe: 'Na de oorlog werd toenmalig minister-president Schermerhorn voorzitter van de school en begon de school weer iets beter te lopen. Koningin Juliana 'deed' haar kinderen op onze school en dat was de uiteindelijke redding van de Kees Boekeschool'. Tijdens de rondleiding vertelde Kobbe nog een leuke anecdote. Kobbe: 'Tijdens de vergaderingen op school moest iedereen zijn schoenen uitdoen. Wat bleek? Minister-president Schermerhorn had een groot gat in zijn sok'.

Tempel
Geïnteresseerden in filosofische en praktische vragen konden terecht bij Renova, aan de Maartensdijkseweg in Maartensdijk. Groepen werden rondgeleid op het terrein en in de tempel van de Rozenkruizers. Rumon Bruins, beheerder van het terrein vertelt: 'Het Rozenkruis is een moderne, gnostieke geestesschool. Zij biedt onze volgelingen, waarvan er circa 2.000 in Nederland zijn en 20.000 over de hele wereld, een methode tot inzicht en innerlijk weten over de wezenlijke dingen van het leven. Hierdoor kun je op veel filosofische en praktische vragen een antwoord krijgen. De tempel, waar wij nu staan, is het meest heilige van de Rozenkruizers. Zo'n 700 mensen kunnen hier de dienst bijwonen'. Het terrein van Renova beslaat 46 hectare en bestaat uit bossen en weilanden. Bruins: 'Vorig jaar heeft het Utrechts Landschap ons gebied geïnventariseerd en vonden zij 150 zeldzame plantensoorten en een dassenburcht. Verder broeden in het gebied buizerd en havik'. Ieder weekend is wel iets te doen op het terrein van Renova. Van heinde en verre komen leden naar Maartensdijk, om met elkaar te discussiëren over wat hen bezighoudt in het leven. Bruins: 'Soms hebben wij wel 700 man uit Brazilië, of uit India, maar ook uit velerlei Europese landen is belangstelling om elkaar hier te ontmoeten'.

Renault 4 CV Sport
In De Bilt was ook van alles te doen. Zo konden geïnteresseerden de 38 meter hoge toren beklimmen van de Dorpskerk in De Bilt. In groepjes werden zij rondgeleid door torengids Eric van de Velde en vertelde hij over de 350 jaar historie van de kerk. Rondom de kerk vond de markt plaats met allerlei stands, net als in het Van Boetzelaerpark, iets verderop. Vele bezoekers maakten gebruik van de terrasjes in het park en konden genieten van keramiek, pottenbakken, schilderen enzovoort. Ook autoliefhebbers konden hun hart ophalen, bij de old-timers. Eén van die liefhbbers was Frank Fassotte uit Linschoten. Hij vertelt over zijn grote liefde, de Renault 4 CV Sport: 'Eigenlijk was ik altijd een groot fan van de Fiat 500. Met mijn schoonvader onderhield ik mijn wagentije hartstochtelijk. Maar zoals zo vaak met old-timers, er gaat weleens iets stuk. Na drie renovaties van mijn Fiat, was mijn schoonvader het zat en stelde hij voor iets anders te kopen, een auto op een hoger niveau. Natuurlijk moest ik daarvoor veel geld opzij zetten. Uiteindelijk kwam ik thuis met een prachtige Renault 4 CV Sport uit 1956'. Helaas heeft de schoonvader van Fassotte nooit mogen genieten van deze aankoop, drie maanden daarvoor overleed hij. Fassotte vervolgt: 'Toen ik mijn nieuwe aankoop van de trailer afreed, zei mijn vrouw 'Er is iets met deze auto'. Een paar dagen later zaten mijn vrouw en ik in wat spullen te snuffelen van haar overleden vader. Tot onze verbazing kwamen wij een speldje tegen waaruit bleek dat mijn schoonvader ook heeft gereden in eenzelfde Renault, en ook dat hij heeft lesgegeven in deze auto. Als aandenken aan haar vader hebben wij de drie speldjes nu in onze auto aangebracht. Of mijn schoonvader ook echt in déze wagen heeft gereden, ben ik nu aan het uitzoeken. In ieder geval doe ik deze wagen nooit meer de deur uit'. Er wil nog weleens iets schorten aan old-timers, zoals ook aan deze Renault. Tijdens de tocht naar De Bilt begaf de G-snaar het. Fassotte: 'Ja, dat is balen. De wegenwacht is al gebeld, dus nu maar hopen dat zij het euvel kunnen verhelpen'. Inmiddels waren alle old-timers naar huis en was het voor Fassotte wachten op de wegenwacht. Alleen bleef hij achter, met zijn grote liefde, een Renault 4 CV Sport.

Tijdens de tocht naar De Bilt begaf de G-snaar het. Frank Fassotte (met pet): 'Ja, dat is balen’.
Ook congrescentrum Renova gooide haar deuren open tijdens de monumentendag.