De kleuters staan samen met hun begeleiders uit groep 8 te wachten op het startschot voor het lopen van hun ronde.
De kleuters staan samen met hun begeleiders uit groep 8 te wachten op het startschot voor het lopen van hun ronde.

Michaelschool loopt voor Derde Wereld Projecten

Algemeen Jeugd

door Kees Diepeveen

Om een onderwijsproject in India en een school op de Filippijnen te ondersteunen hield de Michaëlschool in De Bilt een sponsorloop. Alle leerlingen deden mee. Aandoenlijk was het om te zien hoe de oudere kinderen de kleuters bijstonden.

Ieder jaar wil de Michaëlschool een derde-wereldproject steunen. Directeur Guusta van Wijk: 'De school vindt het belangrijk de leerlingen in contact te brengen met andere culturen en het dagelijks leven van mensen in andere landen en werelddelen. Werken aan bewustwording; dat het uít maakt op welke plek in de wereld je geboren wordt. Leerlingen leren dat je vanuit eigen rijkdom en vrijheid iets kunt geven aan anderen. Daarbij is niet alleen geld van belang, maar juist de eigen inspanning en aandacht die je daarvoor wilt opbrengen'.

Keuze goed doel
Dit jaar ondersteunt de school met de sponsorloop het scholenproject van Edukans en een project op de Filippijnen. Er is bewust een keuze gemaakt voor kleinschalige, heel concrete projecten, waarbij directe terugkoppeling naar de leerlingen mogelijk is. Daarmee wordt de betrokkenheid van leerlingen, ouders en leerkrachten versterkt. Eén van de leerkrachten gaat in de herfstperiode naar India om daar mee te werken aan het project 'Werelddocent' van Edukans; een team van Nederlandse docenten levert in Udaipur een bijdrage aan de kwaliteit van onderwijs samen met docenten uit India.

Afscheid
Directeur Guusta van Wijk neemt na meer dan 30 jaar leiding geven aan het einde van dit kalenderjaar afscheid van de Michaëlschool. Ze heeft aangegeven na haar afscheid voor enkele weken naar de Filippijnen te willen gaan om daar zelf een periode mee te werken aan een scholenproject. Vandaar de keuze voor dit project.

Kleuters
De sponsorloop wordt in drie etappes gelopen. Eerst gingen de kleuters van start. Begeleid door kinderen uit groep acht liepen zij een kleine ronde. Daarna was het de beurt aan de groepen 3, 4 en 5 om in een kwartier zoveel mogelijk rondjes te lopen, waarna de groepen 6, 7 en 8 hun rondjes liepen. De in grote getale opgekomen (groot-)ouders moedigden de leerlingen enthousiast aan. De opbrengst van de sponsorloop is in de eerste week van oktober bekend