Een bal vangen is lang niet altijd gemakkelijk voor de kinderen. De sportstudenten van het ROC leerden de kinderen hoe het vangen van een bal makkelijker wordt.
Een bal vangen is lang niet altijd gemakkelijk voor de kinderen. De sportstudenten van het ROC leerden de kinderen hoe het vangen van een bal makkelijker wordt.

Giga Kangoeroedag

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

In het kader van de Nationale Sportweek vond op woensdag 21 september de Giga Kangoeroe-dag plaats op het heropende en vernieuwde sportpark van korfbalvereniging Nova in Bilthoven. Voor bijna 700 kinderen van 4 en 5 jaar van het basisonderwijs werd een feestelijke sport- en spelletjesdag georganiseerd. De buurtsportcoaches van Mens de Bilt organiseerden in de middag een bootcamp voor de jeugd van 6 tot 10 jaar.

De GIGA Kangoeroedag is tijdens de Nationale Sportweek 2016 op meerdere plaatsen in Nederland georganiseerd. De Nationale Sportweek is een initiatief van het NOC*NSF met als doel sporten en bewegen te promoten. Nova heeft bewust gekozen om voor de lagere groepen uit het onderwijs een sport- en spelletjesdag te organiseren omdat deze leeftijdscategorie vaak buiten de wervende activiteiten van sportverenigingen valt. Voor Nova tevens een mooi moment om het vernieuwde sportcomplex in gebruik te nemen dat in samenwerking met de gemeente De Bilt en beachvolleybalclub Irene is gerealiseerd.

90 vrijwilligers
Er deden 10 scholen uit Bilthoven, De Bilt, Groenekan en Den Dolder mee aan de sportdag. Nova heeft 90 vrijwilligers ingezet om deze dag te kunnen organiseren. Zij kregen daarbij ondersteuning van studenten van de sportopleiding van het ROC Amersfoort en van stagiaires uit de gemeente De Bilt in het kader van hun maatschappelijke stage. De sportdag werd in drie shifts gehouden omdat het niet mogelijk is om 700 kinderen tegelijk te begeleiden.

Blije gezichten
Om 9.00 uur opende sportwethouder Madeleine Bakker het evenement door samen met een aantal kinderen een korfbalgoal te maken. Daarna dansten alle kinderen enthousiast mee tijdens de warming-up. Vervolgens volgden de kinderen in kleine groepjes een parcours met sporten en spelletjes. Alle groepen kregen van Nova speciale Giga Kangoeroeshirts met verschillende kleuren, zodat alle groepen goed herkenbaar waren en er voortdurend overzicht was waar de groepen zich bevonden. De spelletjes duurden 6 minuten. In totaal werden 9 spelletjes afgewerkt waarbij het accent ligt op gooien, richten, mikken vangen, timen enz. Aan de blije gezichten van de kinderen was te zien dat ze het erg naar hun zin hadden. Na ruim een uur sporten maakten de kinderen plaats voor de tweede groep.

Bootcamp
In de middag werd door de buurtsportcoaches van Mens De Bilt voor 50 kinderen van 6 tot 10 jaar een Bootcamp georganiseerd op het veld tegenover het gemeentehuis. Bootcamp is het in teamverband sporten in de buitenlucht, waarbij gebruik gemaakt wordt van obstakels. In dit geval was er een crossparcours uitgezet en een parcours over een touwbaan waarbij de kinderen één op één begeleid werden door coaches. De Bootcamp werd geopend met een originele warming up onder begeleiding van buurtsportcoaches en stagiaires van ROC Amersfoort en Biltse middelbare scholen.

Hooibalen
In twee groepen van 25 kinderen werd de touwbaan afgewerkt en werd tweemaal het crossparcours afgelegd. Beide circuits zijn aangelegd door de buurtsportcoaches. De kinderen moesten hierbij onder obstakels door tijgeren, over houtblokken springen, over hooibalen en stapels pallets klauteren, zware autobanden omgooien, evenwichtsoefeningen doen en als afsluiting een zeepbaan nemen. Het was een hele inspanning voor de kinderen waarbij elk kind in zijn eigen tempo het parcours kon afwerken, aangemoedigd door de coaches van MENS De Bilt, stagiaires en ouders.

Drijfnat
De zeepbaan werd niet door alle kinderen genomen zoals de bedoeling was. Hoewel prima weer was het voor een aantal kinderen niet zo aantrekkelijk om op hun buik over de zeepbaan te glijden. Veel kinderen hadden geen droge kleding bij zich. De meeste kinderen trokken zich daar niets van aan en namen de zeepbaan meerdere keren. Na afloop waren de kinderen moe maar voldaan en konden trots zijn op hun prestaties.

Het viel niet mee om in je eentje een zware autoband om te gooien. De buursportcoaches knepen een oogje dicht wanneer de kinderen dit samen deden.