Ysbrand Brouwers tijdens zijn dankwoord.
Ysbrand Brouwers tijdens zijn dankwoord.

Oud-Groenekanner benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

Algemeen Algemeen

Ysbrand Brouwers, spraakmakend oud-Groenekanner, viert zijn 70e jaardag en wordt, tot zijn eigen verrassing, voor zijn bijzondere bijdrage aan het behoud van (internationale) natuurwaarden benoemt tot Officier in de Oranje Nassau.

'Onze buurvrouw in Groenekan was Ida Brouwers. Zij runde vroeger met wijlen haar echtgenoot Max  Brouwers  boomkwekerijen aan de Groenekanseweg, daar waar nu de polopaarden van Alexander Beijleveld grazen'. Max was bij leven actief betrokken bij talloze – ook lokale - maatschappelijke initiatieven en de Brouwers waren dan ook een bekende familie in het Groenekanse. Oudere Groenekanners zullen zich hen probleemloos voor de geest kunnen halen. Wij hebben aan Ida, tot haar overlijden in 2012, een hele fijne buurvrouw gehad.'

Wanhoop
In de loop der jaren leren we ook haar kinderen en kleinkinderen kennen. Hier gaat het nu met name om haar zoon Ysbrand (1946). Hij blijkt een joviale onstuimige happy go lucky die in zijn jonge jaren zijn ouders regelmatig tot wanhoop drijft. In de voetsporen van zijn grootvader en vader ontwikkelt hij zich beroepsmatig tot tuinarchitect. Hij neemt echter de familiekwekerij niet over, maar vestigt zich als zelfstandig ontwerper en in de begintijd ook als hovenier op een Grafelijk landgoed in het Oosten van het land.

Beschermer
Naast zijn reguliere werk ontwikkelt hij zich in de loop der jaren tot een bekende en succesvolle internationale natuurbeschermer. Hij vind voor zijn passie een eigen unieke vorm in de Artist for Nature Foundation (ANF), die hij in december 1990 opricht. In die stichting combineert hij zijn liefde voor kunst en natuur in kunstgedreven natuurbeschermingsprojecten. Hij weet grote sponsoren en meer dan 130 kunstenaars uit 26 landen actief in 14 grote kunstprojecten te betrekken bij de bescherming van natuurgebieden over de hele wereld. In het kader van zijn ANF werd onder meer een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het Nationaal Park Schiermonnikoog, de bescherming van tijgers in Bandhavgarth in India en het stoppen van de houtkap in Peru.

Versiersel
Voor zijn grote verdienste als oprichter en stuwende kracht van de Artist for Nature Foundation krijgt hij eind augustus, op zijn zeventigste verjaardag, door de burgemeester van de gemeente Twenterand het versiersel opgespeld dat hoort bij de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Visser prijst de persoonlijke missie van Ysbrand Brouwers: 'Met zijn innemende karakter en overtuigingskracht heeft hij tal van kunstenaars rond zijn projecten verzameld en grote fondsen overgehaald om bedreigde natuurgebieden in kunstwerken af te laten beelden en te beschermen. Deze onderscheiding verdient hij dubbel en dwars.'

Bruinehaar
Ysbrand Brouwers krijgt de onderscheiding opgespeld in de tuin van zijn woonstee in Bruinehaar. Daar vindt dan 'toevallig' net een 'bescheiden' feest plaats in het kader van het 25-jarig bestaan van het ANF. Naast familie en vrienden luisteren veel natuurbeschermers, natuurschilders en kunst- en natuurliefhebbers uit elf verschillende landen het feest op. Een speciale vermelding verdient hier zonder twijfel Josho Stephan, die met zijn fantastische jazzgitaar-duo in de stijl van Django Reinhardt op het feest de - volop in die grenscontreien zichtbare - sterren rap van de hemel speelt.

De hoge onderscheiding komt voor Ysbrand als een volslagen verrassing. Na afloop van de plechtigheid noteert de auteur uit zijn mond de triomfantelijke constatering: 'hoger dan mijn vader!' Daarmee refererend aan de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau die zijn vader Max Brouwers op 27 april 1979 ontving.           (Frank Klok)