Nova start met overtuigende winst op HKC

Vorig jaar seizoen keerde Nova terug in de 2e klasse veld en speelde zich naar een vierde plaats als eindklassering. Een van de tegenstanders destijds was, evenals dit seizoen, HKC uit Utrecht. Al enkele jaren, met ervaring in de ploeg, een vaste waarde op dit niveau. Vorig jaar eindigde HKC op de derde plaats en versloeg het Nova in de returnwedstrijd nog stevig. In de eerste (van de vier) ontmoetingen dit seizoen was het echter Nova dat domineerde. De jonge, getalenteerde arbiter floot bij 30-15 voor het eindsignaal.

Onder prima omstandigheden speelde Nova haar eerste officiële thuiswedstrijd op het splinternieuwe thuisveld. De ploeg had zich voorbereid op de bezoekers, dat een aantal specifieke wapens in huis heeft. 'Een aantal spelers van HKC uit stilstand laten aanleggen is, gezien hun schotpercentage, niet verstandig. Zodoende hebben we verdedigend na het eerste schot de focus op de bal losgelaten en gekozen voor controle houden in de 1-tegen-1 verdediging. Dit hebben we collectief heel behoorlijk uitgevoerd', aldus coach Wouter van Brenk.

Strafworp
Na drie minuten werd de score geopend door Nova middels een strafworp en een schot: 2-0. Daarna beet HKC zich vast in de wedstrijd. Nova hield het overwicht, maar na ruim een kwartier kwamen de gasten, scherp schietend, langszij: 5-5. Voor Nova was dit het moment om het spel aan te scherpen. Met een aantal vloeiende combinaties wist de Biltse formatie een gaatje te slaan richting einde eerste helft: 11-7. Toen Aranka daar direct twee rake schoten aan toe wist te voegen (13-7), kon Nova met een comfortabele marge de kleedkamer opzoeken: 15-9.

Machine
Na rust denderde Nova direct door naar 18-10, maar haperde de aanvalsmachine vervolgens gedurende ruim tien minuten. HKC kon daar ondertussen aanvallend, onder continu forse druk bij zowel opbouw als afronding van de Nova-defensie, weinig tegenin brengen. Inge bracht met twee verre schoten de afronding weer op gang (20-10), waarna het laatste kwartier de productie door diverse spelers verder werd opgevoerd. In de laatste minuut prikte Nova nummer dertig door de korf, waarmee een goede eerste wedstrijd, tegen verre van de zwakste opponent uit deze poule, werd afgesloten. Eindstand: 30-15.

Discipline
Wouter van Brenk na afloop: 'We hebben een prima eerste wedstrijd gespeeld en vooral verdedigend, op enkele momenten in de eerste helft na, gedisciplineerd gespeeld. Bovendien bevestigt onze manier van aanvallen en het aantal goals dat wij lastig te verdedigen zijn. In de basis veel variatie, maar als een moment daar om vraagt ook specifieke kwaliteiten kunnen benutten. De komende weken gaan we verder bouwen'. Volgende week spelen Nova 1 en 2 in en tegen Woudenberg. Deze ploeg kent Nova maar al te goed. Zo werd o.a. vorig jaar in de 3e klasse zaal de kampioenswedstrijd tegen Woudenberg (23-16 winst) gespeeld. Aanvang resp. 14.00 uur en 15.30 uur.