Er wordt nog volop geoefend voor de open dag
Er wordt nog volop geoefend voor de open dag

Muzikale film-en watershow Brandweerharmonie

Algemeen Muziek

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 3 september wordt, naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Brandweerharmonie, een spetterende film- en theatershow weggegeven in de Mathildezaal in het gemeentehuis in Bilthoven. Op deze dag zal ook de open dag zijn van de vrijwillige brandweer die haar 100-jarig bestaan viert.

'Onze harmonie is echt uit de brandweer ontstaan'. Aan het woord is Donja Hoevers, lid van de Brandweerharmonie. Zij vervolgt: 'Op 3 december 1926 zijn een paar brandweermannen in Bilthoven een fanfare begonnen, zonder clarinetten en andere koperinstrumenten'. Kees van Ginkel, trombonist binnen de harmonie vult aan: 'Nog steeds hebben wij twee echte brandweermannen in onze harmonie. In de loop der jaren echter, is de harmonie geworden tot een zeer veelzijdige en complete vereniging'. De Brandweerharmonie bestaat uit een harmonieorkest en een drumband. Daarnaast hebben zij nog een leerlingenorkest, een showorkest en nog een aantal kleinere ensembles. Van Ginkel: 'De vereniging is in binnen- en buitenland bekend. Wij manifesteren ons tijdens grote militaire taptoes, Streetparades en optochten. Ook worden wij vaak gevraagd om op te treden tijdens brandweeroptochten of wedstrijden'.

Contact
Tijdens hun optredens zoekt de harmonie altijd contact met de locale brandweerafdeling. Niet alleen binnen de gemeente De Bilt, maar ook daarbuiten. Hoevers vertelt: 'Een aantal jaar geleden hebben wij een optreden gegeven in Delfzijl, in het noorden van het land. Wij speelden daar de 'Brandweermars'. Tijdens het spelen zou een oude brandweerwagen van de plaatselijke afdeling het podium oprijden en ook weer afrijden. Midden op het podium echter begaf de oude wagen het en bleef midden op het podium stilstaan. Onze harmonie moest dus nog een keer de 'Brandweermars' spelen en nog een keer en nog eens. Gelukkig vond het publiek het geweldig en moedigde ons aan om door te gaan. Na een half uur hetzelfde te hebben gespeeld, lukte het om de wagen van het podium te krijgen'.

Thema
Het thema tijdens de optredens op zaterdag 3 september is 'Water en Vuur'. Van Ginkel: 'Binnen het thema laten wij originele, continu doorlopende beelden zien van De Bilt, samen met passende live muziek en theater. Elke brand ontstaat heel klein, daarna zie je waterdruppels en fonteinen en hoor je onze opzwepende trommels. De Brandweer rukt uit en er ontstaat een strijd tussen water en vuur. Het vuur is overweldigend, maar het water is groots, het overwint het vuur'.

Hoevers heeft nog een nieuwtje. Zij vertelt: 'Vorig jaar is onze harmonie gespot door het programma 'Adam en E.v.a. (Adam staat voor Amsterdam). Het programma wilde een nieuwe soundtrack en heeft onze harmonie gevraagd mee te doen. Natuurlijk wilden wij dat en de opnames zijn inmiddels achter de rug. De geluidopnamen zijn in de kazerne in Bilthoven opgenomen en in het najaar wordt deze soundtrack uitgezonden tijdens het programma. Wij gaan dus landelijk.....'.

Wie de brandweerharmonie wil horen: Mathildezaal Gemeentehuis Jagtlust: om 13.00 uur/ 14.30 uur en 16.00 uur, tijdens de open dag van de vrijwillige brandweer.