Lisette Tönissen, Carla Heerschop, Martin de Boer en Judith Zwart.
Lisette Tönissen, Carla Heerschop, Martin de Boer en Judith Zwart.

Het Lichtruim houdt Open Huis

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Zaterdag 27 augustus gaat het nieuwe seizoen weer beginnen. Tussen 10.00-16.00 uur worden belangstellenden ontvangen in de grote hal van het Lichtruim, maar ook op het plein daarbuiten, aan het Planetenplein 2 in Bilthoven. Aan de medewerkers zal het niet liggen. Zij staan al te popelen om iedere geïnteresseerde wegwijs te maken in het uitgebreide aanbod aan cursussen en workshops, voor jong en oud.

Het Lichtruim is het kloppend hart van De Bilt. In het gebouw is van alles te doen, van theatervoorstellingen tot muziekles, van sportzaal tot leeshoek en van kinderopvang tot basisschool. 'Zaterdag 27 augustus houden wij voor de derde maal Open Huis in het Lichtruim'. Aan het woord is Carla Heerschop, mediacoach bibliotheek. Zij vervolgt: 'Wij hopen dat zoveel mogelijk geïnteresseerden een kijkje komen nemen en zij zich inschrijven voor één van de vele cursussen of workshops die door het Lichtruim worden gegeven'.

Kinderdagverblijf
In het Lichtruim worden niet alleen cursussen en workshops gegeven, maar kunnen ouders ook terecht voor hun kinderen. In de meest westelijke vleugel vind je Kinderdagverblijf en tevens BSO De Bilt voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Wat opvalt is de ruime opzet. Lisette Tönissen, manager van Kinderopvang De Bilt: 'Dat is niet zo vreemd, dat is immers één van de kenmerken van Kinderopvang De Bilt. Kinderen moeten voldoende ruimte hebben om zich vrij te kunnen bewegen en daarvoor is nu éénmaal een fiks aantal vierkante meters nodig, veel meer dan de wettelijke norm voorschrijft'. Niet alleen binnen is een flinke ruimte beschikbaar voor de kleintjes, ook buiten is het goed toeven voor hen. Tönissen: 'Aan alles is gedacht: klimmen, klauteren, glijden, realiseren van een fietsparcours, een plekje voor de allerjongste kinderen en natuurlijk ontbreekt ook de zandbak niet. En alles is omringd door een prachtige tuin'. Kinderen leren van alles tijdens hun verblijf op de Kinderopvang. Tönissen vervolgt: 'In het Kinderdagverblijf loopt ontwikkelingsgericht werken, het actief inspelen op de ontwikkeling van kinderen, met een passend taal- en speelaanbod, als een rode draad door alle activiteiten'. De Kinderopvang werkt nauw samen met de andere partners in het Lichtruim, zoals bibliotheek en Kunstenhuis. Tijdens het Open Huis presenteert het KDV een freerun voor kinderen vanaf 7 jaar.

Grand-Café
'Maar dit is nog lang niet alles', laat Heerschop weten. 'Heel veel organisaties presenteren zich tijdens ons Open Huis, door het hele gebouw. In de bibliotheek worden voorleessessies en computerlessen gegeven en geeft de Budgetkring een kennismakingsworkshop "meer doen met minder geld". Kortom, er is voor ieder wat wils. Natuurlijk hebben wij ook aan de aankleding van het evenement gedacht. Reinaerde verzorgt, samen met de Kringloopwinkel, een Grand-Café met koffie, thee, limonade en allerlei soorten drankjes'. Judith Zwart, stagiaire bij Reinaerde vult aan: 'Vanuit de Schaapskooi verzorgen wij de verkoop van groente en fruit uit eigen tuin'.

Optredens
Natuurlijk ontbreekt het Kunstenhuis niet tijdens het Open Huis. Martin de Boer, hoofd van de afdeling muziek: 'Gedurende de hele dag vinden binnen en buiten optredens plaats van bands en ensembles, zoals een optreden van een snarenband, een klarinetensemble en nog veel meer'. Ook de afdeling Dans en Beeldend laat zich uitgebreid zien. In de lokalen kun je kennismaken met alle verschillende disciplines van het Kunstenhuis

Martin de Boer: 'De muziekschool heeft de ambitie om uit te groeien naar een Biltse UIT-markt, met cursussen en workshops, voor jong en oud, een jaarlijks terugkerend evenement voor De Bilt'. Meer informatie vindt u op: www.hetlichtruim.nl