Burgemeester Arjen Gerritsen neemt het kleurrijke portret in ontvangst dat kunstenaar Luuk van der Bult van hem schilderde. (Foto Hans Lebbe/HLP Images)
Burgemeester Arjen Gerritsen neemt het kleurrijke portret in ontvangst dat kunstenaar Luuk van der Bult van hem schilderde. (Foto Hans Lebbe/HLP Images)

Schilderij voor burgemeester Gerritsen

Algemeen Algemeen

De schilderijen van Luuk van der Bult worden bevolkt door een bonte stoet van hoogwaardigheidsbekleders. Luuk zelf, de Koningin, de manager en Sinterklaas: ze komen allemaal voorbij. Een schilderij van en voor burgemeester Arjen Gerritsen is aan de stoet toegevoegd.

Luuk van der Bult is al 15 jaar professioneel kunstschilder. Hij is begonnen bij kunstatelier De Heygraeff van Reinaerde, daarna heeft hij nog drie jaar op atelier 't Rondeel gewerkt in Wijk bij Duurstede. Door de bezuinigingen op het vervoer voor mensen met een beperking moest hij dichter bij huis gaan werken en is hij terecht gekomen bij 't Lichtruim. Daar is hij vijf dagen per week aan het werk op zijn eigen werkplek.

Weergave
De schilderijen zijn altijd een weergave van iets dat Luuk heeft meegemaakt of op tv heeft gezien. Met grote precisie schildert hij zijn gestileerde, langgerekte figuren met heldere kleuren in. Aan de schilderijen voegt hij ook details toe zoals een luidspreker, een microfoon, vlaggen en vaak ook lekkere hapjes. Zonder dat laatste zijn de groepsportretten van Luuk meestal niet compleet.

Lichtruim
Luuk schildert in het atelier van Reinaerde in het Lichtruim in Bilthoven. Daar ontmoette hij in februari 2016 burgemeester Arjen Gerritsen. Luuk vertelde de burgemeester toen dat hij hem graag wilde schilderen. Dat leidden allemaal naar de onthulling op woensdag 13 juli in de oude raadzaal van Jagtlust, waar naast de pers een hele delegatie van Reinaerde aanwezig was.  

Ambtsketting
Gerritsen pakte het prachtig ingepakte schilderij samen met Luuk uit. De eigen stijl van Luuk met langgerekte figuren en mooie kleuren is ook in dit schilderij goed terug te zien. En natuurlijk ontbreekt de ambtsketting niet. Op de vraag waar hij het schilderij gaat ophangen, antwoordde Gerritsen, dat hij het een plek gaat geven aan de muur van zijn werkkamer. En natuurlijk verhuist het schilderij straks mee naar zijn nieuwe werkkamer bij de gemeente Almelo. [HvdB]