Burgemeester Arjen Gerritsen en echtgenote Coby bij hun eerste bezoek aan De Bilt op 1 december 2006
Burgemeester Arjen Gerritsen en echtgenote Coby bij hun eerste bezoek aan De Bilt op 1 december 2006

Burgemeester vertrekt naar Almelo

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Arjen Gerritsen gaat De Bilt verlaten en wordt burgemeester in Almelo. Hij volgt daar Jon Hermans-Vloedbeld op, die er bewust voor heeft gekozen geen herbenoeming te vragen.  'Dat heeft overigens niets met haar functioneren te maken', vertelt Gerritsen. Haar termijn liep december 2015 af, maar zij blijft tot de benoeming van Arjen Gerritsen waarnemend burgemeester.

De vacature voor Almelo werd 1 april 2015 opengesteld en op 15 april heeft Gerritsen gesolliciteerd. Op 7 juli om kwart over negen maakte de gemeenteraad van Almelo bekend hem te willen voordragen als burgemeester. In de gemeente De Bilt is er totdat Gerritsen ontslagen is geen vacature. 'Dat ontslag zit besloten in de benoeming in Almelo. De gemeenteraad van De Bilt gaat dan eerst een profielschets maken, die de raad moet vaststellen. Aan de hand daarvan stelt de Commissaris van de Koning de vacature open en kunnen mensen brieven schrijven. Dan volgt de selectie van kandidaten waarmee de vertrouwenscommissie uit de raad gaat spreken 'Dat mondt dan uiteindelijk uit, zoals mij dat gisteravond is overkomen, in een voordracht van iemand die mij mag gaan opvolgen als burgemeester van de gemeente De Bilt.' Gerritsen denkt dat het traject ongeveer een halfjaar zal duren.

Activiteiten
Arjen Gerritsen heeft de vele maatschappelijke activiteiten die er in De Bilt altijd zijn op vlak van zorg, welzijn, kunst en cultuur heel erg gewaardeerd. 'De lokale kranten staan altijd vol van activiteiten. Er is heel veel maatschappelijk initiatief op het vlak van geschiedenis, kunst en cultuur, een rally of een lezing. Deze gemeente heeft een enorm vermogen om geld op te brengen voor het goede doel, zoals de ALS Lenteloop. Daar kenmerkt deze gemeente zich door. In Almelo geldt dat misschien ook, maar ik ben er al veertien jaar weg, maar ik verheug me erop dat ik dingen weer opnieuw ga ontdekken. Ik ben heel blij met de benoeming.'

Nieuwe mensen
Burgemeester Gerritsen noemt zijn keuze voor Almelo beslist geen keuze tegen De Bilt. 'Het is een overtuigde keuze om daar naartoe te gaan omdat ik wat met die stad heb en er ook werk voor me ligt. Tegelijkertijd is het een bewuste keuze om hier na negen jaar weg te gaan. Er moeten ook op een gegeven moment nieuwe mensen komen. Ik doe het in het vertrouwen dat het college er goed staat. Het is een team dat robuustheid uitstraalt en de taakverzwaringen van het afgelopen jaar aankan. Dat maakt dat ik met een gerust hart naar een andere gemeente gesolliciteerd heb.' Tot nu toe ligt wat betreft de benoeming in Almelo alles op schema. Daarom zou het kunnen dat de benoeming op 1 oktober a.s. plaatsvindt. Almelo heeft 73.000 inwoners. Met bekende Nederlanders als Herman Finkers, Ilse de Lange, Daphne Bunskoek en eredivisieclub Heracles moet een geweldige tijd worden.

Na negen jaar gaat Arjen Gerritsen de gemeente verlaten.