Logo vierklank.nl
In juni werd door de vriendengroep gezamenlijk gekookt en gegeten.
In juni werd door de vriendengroep gezamenlijk gekookt en gegeten.
Algemeen

Voor ieder wat wils bij Mens De Bilt

voor Walter Eijndhoven

Voor degenen die thuisblijven deze vakantieperiode is er voldoende te doen. Mens De Bilt heeft een zomerprogramma opgesteld vol met workshops, demonstraties en cursussen, op velerlei gebied. Nordic Walking, klaverjassen, mindfullness, spelletjessoos, breien, CV pimpen, kaarten maken, het kan niet op. Alle workshops en cursussen worden gegeven door vrijwilligers.

'Ieder jaar hebben wij weer een zomerprogramma vol activiteiten voor burgers binnen gemeente De Bilt'. Aan het woord is Wilma van Poelgeest, medewerkster bij Mens De Bilt. Zij vervolgt: 'Naast onze 'gewone' cursussen, demonstraties en workshops, die elk jaar in ons zomerprogramma staan, hebben wij voor juli en augustus ook diverse nieuwe activiteiten op het programma: nuttige cursussen, zoals 'Stralend op weg naar werk' , 'CV pimpen', 'Engelse conversatie', 'Consuminderen', maar ook een demonstratie Antiek Speelgoed, Kindertheater, babymassage en een fietstocht staan op ons programma. Eigenlijk is er voor iedereen wel iets te doen of te leren tijdens onze workshops'.

Opvallen
Marian Paul geeft op donderdag 21 juli een workshop 'CV Pimpen'. Zij vertelt: 'Tijden veranderen. Het solliciteren van nu is heel anders dan een aantal jaren geleden. Je sollicitatie komt op een grote stapel terecht, tussen tientallen en soms ruim honderd andere sollicitaties. De eerste selectie wordt vaak door een computer gedaan. Vervolgens kan er iemand tussen zitten die in ongeveer zes seconden beslist of de CV en motivatie de moeite waard zijn om te lezen. Daarna komt je sollicitatie pas bij de juiste persoon terecht, die de CV echt gaat doorlezen'. Volgens Paul is het dus van belang dat je CV, naast de inhoud, ook opvalt, goed in elkaar zit en lekker leest. Paul vervolgt: 'Je kunt je CV en de motivatiebrief (laten) pimpen, zodat je opvalt in de massa'. Dus wil je opvallen tussen al die andere sollicitanten dan biedt deze workshop mogelijkheden om kans te maken op die leuke baan waar je al een tijd op aast.

Chinese wijze
Irma Kollmann geeft een workshop 'Hoofd- nek- en schoudermassage'. Kollmann: 'Dertien jaar geleden ben ik begonnen met het volgen van diverse massageopleidingen. Met mijn opgedane kennis hoop ik mensen te kunnen helpen om te luisteren naar hun eigen lichaam op Chinese wijze. Ieder orgaan geeft op een bepaalde tijd van de dag aan wat er eventueel mis is binnen je eigen lichaam. Tijdens de workshop vraag ik aan de deelnemers wat hun klachten zijn zodat ik die kan proberen te verhelpen. Ook leer ik hen diverse basistechnieken zodat zij familie of vrienden weer kunnen helpen'.

Klapstoeltje
Maartje Roos gaat met haar tekencursisten naar het Boetzelaerpark in De Bilt. Roos vertelt: Wij verzamelen op Weltevreden en met de deelnemers vertrek ik voor een dagdeel naar het Boetzelaerpark in De Bilt. De cursisten nemen zelf een A-4 schetsboek, een zacht potlood B en een kneedgom mee, voor de rest zorg ik. Oh ja, en een klapstoeltje is ook wel handig om mee te nemen. Dan gaan wij het park in en kunnen de deelnemers zelf een leuk onderwerp uitkiezen, een boom of een plant of een gedeelte van het landschap. Na afloop komen wij weer bij elkaar om alle tekeningen nader te bekijken, in de hoop iets te leren van elkaar'.

Maartensdijk
Ook het Servicecentrum Maartensdijk, aan het Maertensplein 96 in Maartensdijk, heeft heel wat activiteiten op stapel staan. Eén van die activiteiten is 'Engelse conversatie'. Inge van Veldhuijsen vertelt: 'Ik begin eenvoudig, om er weer even in te komen, met zinnetjes zoals 'What's your name?', of 'How do you do?' Natuurlijk blijft het hier niet bij. Door middel van diverse thema's hoop ik dat de deelnemers goed kunnen oefenen met de Engelse taal. Gezelligheid staat tijdens de cursus hoog in het vaandel, en als wij dan ook nog lekker kunnen oefenen in het Engels, is dat mooi meegenomen'. De conversatie Engels wordt iedere vrijdag gehouden.

Ontdekkaarten
Naast de Engelse conversatie geeft Inge van Veldhuijsen ook de workshop Groeps Coaching. Van Veldhuijsen: 'Met behulp van diverse thema's probeer ik zoveel mogelijk deelnemers bij de gesprekken te betrekken. Eén van die thema's is bijvoorbeeld 'Hoe om te gaan met de dood'. Ik weet het, dit is een gevoelig onderwerp. Maar als je daarover kunt praten, kan het enorm opluchten. Als je over zo'n onderwerp zelf liever niets loslaat, kun je ook gewoon naar anderen luisteren en er jouw voordeel mee doen. Verder gaan wij, met hulp van zogenaamde ontdekkaarten, verschillende vragen stellen: zijn (ik ben/ wie ben ik?), worden (ik word/ wie wil ik worden?) en emoties (ik voel/ wat voel ik?).

Dromen waarmaken
Op donderdag 28 juli wordt door Inge van Veldhuijsen een workshop 'Vision Board maken' gegeven. Van Veldhuijsen: 'Dit is een heel leuke workshop, waar ik ook weer erg veel zin in heb. De deelnemers krijgen tijdens deze workshop de vraag: wat is jouw droom? Dit wordt dan zichtbaar gemaakt door middel van knip- en plakwerk. Andere onderwerpen zijn: een nieuwe inrichting, vakantie, naar school gaan, werken, lesgeven, vrijwilligerswerk doen, rust vinden of genieten van de natuur'.

Zomer-denksporten
Iedere maandag van 13.30 tot 16.30 uur is er in Servicecentrum Dijckstate een bridgemiddag. Gaarne aanmelding vooraf (liefst per paar), zodat een zgn. 'stilzit' kan worden voorkomen. Aanmelden kan via het servicecentrum tel. 0346 214161. Op woensdag wordt er, tot en met 31 augustus, wekelijks in het Servicecentrum Maartensdijk een klaverjasmiddag gehouden worden. De aanvang is om 14.00 uur en de inschrijfkosten zijn 3 euro per keer. Info: tel. 0346 214161. Beide activiteiten blijven ook na augustus doorlopen.

Thuisblijvers
De komende 6 à 7 weken is dus nog veel te doen voor de thuisblijvers, van jong tot oud. Wilma van Poelgeest: 'Elke week, tot 2 september, heeft Mens De Bilt veel activiteiten in de aanbieding. Ik wil ook nog graag geïnteresseerden wijzen op onze 'Vriendengroep', op vrijdag 29 juli, van 18.00 uur tot 21.30 uur. Deze Vriendengroep is bedoeld voor (jong) volwassenen die graag nieuwe vrienden willen maken, maar die het soms last vinden om contacten te leggen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een lichte beperking, autisme of niet-aangeboren hersenletsel. Wij eten gezamenlijk. Die avond willen wij ook de officiële naam kiezen voor de Vriendengroep. Suggesties zijn: Point- Samen- Kubus- Down Under- De Beurs- BTW (By The Way)- Brush. Verder bedenken wij die avond een leuke activiteit voor de volgende keer'. 'Vriendengroep' vindt plaats op vrijdagavond 29 juli vanaf 18.00 uur- 21.30 uur (inlopen vanaf 17.45 uur), bij WVT: Talinglaan 10, 3721 EA Bilthoven. Meer informatie en aanmelden bij: Coby Merkens, c.merkens@Mensdebilt.nl (tel. 030-2284973) of bij Melanie Engeldal, m.engeldal@Mensdebilt.nl (tel. 030 7440595).

Wie meer wil weten over alle activiteiten:

Servicecentrum De Bilt: Prof. Dr. Debijeweg 1/ 030 7440595, e-mail: www.servicecentrumdebilt@Mensdebilt.nl of

Servicecentrum Maartensdijk: Maertensplein 96/ 0346 214161, e-mail: www.servicecentrummaartensdijk@Mensdebilt.nl

Meer berichten