Afbeelding

Basisonderwijs en de buurtsportcoach

Algemeen Jeugd

door Kees Diepeveen

'Buurtsportcoaches zijn er om verbindingen te leggen tussen Buurt, Onderwijs & Sportvereniging. Zij bouwen een netwerk door verbanden te leggen tussen de buurt en de school d.m.v. bijvoorbeeld een wijktoernooi na schooltijd of jungle fun / Kerstzaalvoetbaltoernooi in de vakantie'. Aan het woord is Sebastiaan Klok.

Sebastiaan, coördinator Buurtsportcoaches Mens De Bilt en tevens vakleerkracht Bewegingsonderwijs op Basisschool De Rietakker in De Bilt vervolgt: 'Wij zijn ook de verbinding van de sportverenigingen naar de school, bijvoorbeeld wanneer een sportvereniging een demonstratieles of clinic wil verzorgen op een basisschool. Daarnaast werken wij ook mee aan projecten als  Beachvolleybal en hockeytoernooien e.d. waarbij we sportverenigingen betrekken om locaties beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van grote evenementen voor bijv. jeugd of kinderen uit de buurt'.

Gezonde School
De verbinding van de basisschool naar de buurtsportcoaches is dus essentieel. Sebastiaan gaat verder: 'Voor verdieping van de gymles door sportverenigingen kan men terecht bij de buurtsportcoach. Wij gaan met de vraag aan de gang en leggen het neer bij desbetreffende schoolsportcoaches. Dit zijn coaches, die alles regelen tijdens schooltijd. Maar ook voor informatie van schoolsporttoernooien en evenementen, ondersteuning bij het behalen van deelcertificaten van Gezonde School projecten en voor het stimuleren van voeding en meer bewegen. Dit gebeurt onder andere d.m.v. pauzesport tijdens schoolpauzes of pleinsport na schooltijd'.

Junglefun
'De buurtsportcoach verbindt en legt het netwerk, waardoor wij ondersteuning bieden aan de school, aan de directie en samenwerken met de leerkrachten. Zo zijn wij ook een versterking voor de schoolsportcoaches. Zij zijn de coaches voor activiteiten tijdens schooltijd en wij zijn voor het stimuleren van evenementen na schooltijd. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de toernooien op het Cruyff Court en het evenement Junglefun, waarbij wij de sporthalzaal ombouwen tot een jungle waar de kinderen kunnen klimmen, klauteren en springen. Ze kunnen zich helemaal uitleven en het plezier staat voorop. Door alle activiteiten op een speelse en laagdrempelige manier aan te bieden bereiken we heel veel jeugd'.