Nu kun je nog spelen op het terrein, met op de achtergrond de in fases op te knappen parkeergarage.
Nu kun je nog spelen op het terrein, met op de achtergrond de in fases op te knappen parkeergarage.

Nieuwe fase voor ontwikkeling Bilthoven Centrum

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Nadat vorig jaar het vernieuwde stationsgebied in Bilthoven in gebruik is genomen en dit voorjaar Plan Melchior (verbinding Julianalaan – Vinkenplein) is opgeleverd, staat er opnieuw een aantal ontwikkelingen in het centrum van Bilthoven in de startblokken.

De gemeente werkt met verschillende partners aan een centrumgebied, waarbij het dorpse karakter behouden blijft. De uitvoering van de verschillende grote en kleinere projecten heeft impact op het dagelijkse reilen en zeilen van het centrum. De winkels en bedrijven moeten tijdens de verbouwing wel open kunnen blijven en voldoende goed bereikbaar. Met de ondernemers en ontwikkelaars in het centrum worden afspraken gemaakt om dat te borgen en wordt ingezet op het zo veel als mogelijk beperken van overlast.

Vinkenplein
In april is de koop- en ontwikkelovereenkomst voor een nieuw bouwplan aan het Vinkenplein ondertekend. Het plan voorziet in de bouw van horeca en winkels op de begane grond - aan het Vinkenplein en aan de Melchiorlaan - en daarboven circa 30 appartementen op de plaats waar nu nog de ING zich bevindt. De ING is inmiddels verhuisd naar de Melchiorlaan. Onder het complex komt een parkeergarage voor de bewoners. Op het opnieuw in te richten plein wordt een horecapaviljoen gerealiseerd. De ontwikkelaar verwacht in het eerste kwartaal van 2017 te starten met de bouw van de nieuwe wand aan het plein.

Het nieuwe Vinkenplein
Na de zomer wordt gewerkt aan het ontwerp voor de openbare ruimte van het Vinkenplein. Vanuit de Klankbordgroep Centrum is een speciale werkgroep opgericht, die samen met ontwerpbureau OKRA en de gemeente gaat werken aan het plan voor de nieuwe inrichting van het plein. In de werkgroep zijn bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd. Tussendoor is er een aantal keren gelegenheid voor iedereen om het plan te bekijken en een reactie te geven. De klankbordgroep brengt advies uit aan het college. Het college zal uiteindelijk over het definitieve ontwerp een besluit nemen.

Kwinkelier
Deze zomer wordt gestart met de volgende fase in de aanpak van De Kwinkelier. Op 22 juni jl. zijn de plannen hiervoor aan de ondernemers van De Kwinkelier gepresenteerd. Het voorste deel van het Kronkelstraatje, vanaf de kant van het Vinkenplein, wordt op korte termijn opgeknapt, zodat het er netjes uitziet tot het moment dat ook dit deel verbouwd gaat worden. Na de zomer staat de aanpak van een deel van de parkeergarage op de planning. Vervolgens wordt er op de locatie van onder andere de voormalige bowling een aantal nieuwe winkelpanden gerealiseerd. In fases komen daarna de panden rond het grote plein en de rest van de parkeergarage aan de beurt. Het uitgangspunt is dat alle winkels tijdens de verbouwing gewoon open en bereikbaar blijven. Behalve de verbouwing openen de komende maanden een aantal nieuwe winkels hun deuren in het al eerder verbouwde deel van het Kronkelstraatje.

Driehoek
De 'Driehoek', aan de zuidkant van het station, speelt als verbinding tussen station en centrumgebied een belangrijke rol bij de verbetering en ontwikkeling van het centrum van Bilthoven. Op deze markante plek moet parkeergelegenheid komen in combinatie met verschillende functies zoals wonen, winkels en eventueel horeca. Op dit moment is de gemeente De Bilt, samen met NS vastgoed in gesprek met een aantal ontwikkelaars, die op verzoek een plan voor deze locatie hebben gemaakt.

Bilthoven Bouwt
De gemeente De Bilt werkt in de periode 2011-2018 met verschillende partners samen onder de noemer Bilthoven Bouwt. Het gelijknamige informatiecentrum aan de Julianalaan 1 is geopend op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en de eerste en derde zaterdag van de maand van 11.00 tot 14.00 uur. Ook op www.bilthovenbouwt.nl treft u actuele informatie aan.

De verbindingsweg tussen Julianalaan en Vinkenplein wordt aangelegd. [foto sept. 2012 van Henk van de Bunt]
De Driehoek: Het leidt geen twijfel over welk perceel het gaat. [foto november 2015 van Henk van de Bunt]
Plan Melchior (verbinding Julianalaan – Vinkenplein) is gerealiseerd.