De Vriendengroep: samen voor het eten zorgen, plezier maken en nieuwe mensen ontmoeten.
De Vriendengroep: samen voor het eten zorgen, plezier maken en nieuwe mensen ontmoeten.

Start Vriendengroep

Algemeen Kunst & Cultuur

door Marijke Drieenhuizen

Afgelopen vrijdag kwamen ruim 20 (jong-)volwassenen naar de Vriendengroep bij WVT in Bilthoven. De Vriendengroep is een initiatief van Mens De Bilt, ouders en ambulante begeleiders van zorgorganisaties. Het biedt mensen, die het net niet redden in de maatschappij ruimte om nieuwe mensen te ontmoeten en samen leuke dingen te doen.

Natuurlijk zijn het niet gelijk allemaal vrienden geworden maar de sfeer was goed. Zelf pannenkoeken bakken, aardbeien en banaan snijden, tafel dekken, eten en natuurlijk veel kletsen. Het doel van de Vriendengroep is om samen met anderen leuke activiteiten te ondernemen die je alleen niet zou doen. Voor deze groep is het niet vanzelfsprekend dat ze vrienden kunnen maken en dat ze zelf de contacten kunnen onderhouden. Sowieso is er altijd een drempel, daar moeten ze eerst overheen. De vrijwilligers die aanwezig zijn hebben als het nodig is een sturende rol maar zeker geen beslissende. De regie ligt bij de bezoekers. De kosten voor de activiteiten worden door de deelnemers zelf betaald.

Met een beetje hulp
De aanwezigen wonen of nog bij hun ouders of ze krijgen één of meerdere keren per week ambulante begeleiding van een zorgorganisatie bij het regelen van moeilijke zaken. Michiel Slob was samen met zijn vrienden Niels en Bas gekomen en was wel in zijn element: 'Ik werk in de horeca, in een verzorgingshuis. Zowel in de keuken als in het restaurant. Ik woon nog thuis maar ben al wel aan het kijken voor begeleid wonen. Helaas is er een lange wachtlijst dus ik ben voorlopig nog niet aan de beurt'. Het pannenkoeken bakken ging hem goed af. Celia Engel heeft de aardbeien gesneden: 'Ik werk niet maar doe wel vrijwilligerswerk in een bejaardenhuis. Ik help met de activiteiten, heel leuk. Eenmaal per week heb ik begeleiding en mijn bewindvoerder doet de brieven en financiën. Met mijn begeleider app of mail ik als ik ergens mee zit. Verder doe ik alles zelf, ook het verzorgen van mijn kat en hamster'.

Volgende Vriendengroep
De volgende Vriendengroep is op vrijdag 29 juli, weer bij WVT aan de Talinglaan 10 in Bilthoven (om 17.45 uur). Op het programma staat dan: soep maken, stokbrood snijden, eten, spelletjes doen en een betere naam bedenken dan Vriendengroep. Meer informatie bij Melanie Engeldal, bereikbaar via de mail m.engeldal@mensdebilt.nl of op tel. 030 7440595.