Mirjam Vlakenburg (links) en Wilma van Poelgeest verwachten veel belangstelling bij de zomeractiviteiten in De Bilt en Maartensdijk. Nieuwe initiatieven zijn welkom.
Mirjam Vlakenburg (links) en Wilma van Poelgeest verwachten veel belangstelling bij de zomeractiviteiten in De Bilt en Maartensdijk. Nieuwe initiatieven zijn welkom.

Zomeractiviteiten in De Bilt en Maartensdijk

Algemeen Kunst & Cultuur

door Marijke Drieenhuizen

Mens De Bilt faciliteert en ondersteunt ook dit jaar gedurende de zomermaanden weer tal van activiteiten voor jong en oud. Vorig jaar is hier mee gestart en vanwege het succes wordt het dit jaar verder uitgebreid. Het streven is elke dag een activiteit. De activiteiten worden georganiseerd door vrijwilligers: de kosten mogen maximaal 5 euro per keer bedragen.

De zomermaanden zijn niet voor alle mensen de meest gezellige maanden van het jaar. Mensen die niet of slechts kort op vakantie gaan missen de contacten met familie en vrienden. Kinderen missen hun vriendjes en vriendinnetjes en senioren missen hun kinderen en kleinkinderen. Mirjam Valkenburg en Wilma van Poelgeest zijn sociaal werker in de servicecentra in De Bilt en Maartensdijk. Hun netwerk van actieve inwoners van de gemeente De Bilt is groot en breidt zich nog iedere keer uit. Via dat netwerk enthousiasmeren ze mensen om een activiteit op te zetten, soms eenmalig soms terugkerend.

De Bilt
Deze zomeractiviteiten en workshops vinden plaats bij het Servicecentrum De Bilt in het restaurant Bij de Tijd. De activiteiten zijn voor alle inwoners van de gemeente De Bilt. Wilma van Poelgeest: 'Er staan al een aantal activiteiten gepland: aerobics voor senioren, breien, meditatief boetseren, kinderdans, de techniekjuf, Tai Chi lessen maar ook een workshop hoe een LinkedIn profiel aangemaakt kan worden. De Tai Chi lessen worden als het weer het toelaat buiten gehouden. De Bingo is voor iedereen toegankelijk, dus kinderen zijn hierbij ook van harte welkom. Van 1 tot 12 augustus is er ook weer een weggeeftafel. Een tafel waarop mensen kleine hebbedingetjes kunnen leggen die anderen dan gratis mee mogen nemen. Dus je brengt bijvoorbeeld iets waar je zelf niet zo veel mee hebt en als je wilt zoek je iets uit wat beter bij je past. Dit was vorig jaar echt een succes'.

Alle activiteiten staan op de website (www.mensdebilt.nl/agenda). Ook liggen er altijd actuele lijsten in de servicecentra in De Bilt en Maartensdijk. Servicecentrum De Bilt is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 030 7440595. Wilma van Poelgeest kunt u ook mailen: w.vanpoelgeest@mensdebilt.nl

De Kroeg
Ook in de zomermaanden gaat De Kroeg gewoon door, de plek waar mensen met een verstandelijke beperking elkaar kunnen ontmoeten. Elke eerste vrijdag van de maand is er De Kroeg van 19.15 tot 21.15 uur in Restaurant Bij de Tijd in De Bilt. Dus op 1 juli en 5 augustus is iedereen weer welkom. Gemiddeld komen er een kleine 40 mensen die genieten van het samenzijn en de activiteiten. Begeleiding hoeft niet mee, er is voldoende deskundige begeleiding aanwezig.

Maartensdijk
Mirjam Valkenburg is twee dagen per week in het Servicecentrum Maartensdijk: 'Het is anders dan in De Bilt maar echt wel gezellig. Leuke vrijwilligers en aardige mensen die meedoen aan de wekelijkse activiteiten. De koffieochtenden (zesmaal per week) zijn bijvoorbeeld altijd leuk, net als het samen eten bij Bon Appetit (vooraf aanmelden). Deze activiteiten lopen ook in de zomermaanden door en Bon Apetit gaat van drie naar vier dagen per week samen eten. Het Klaverjassen en de 'Quiz en Zo' gaan ook gewoon door in de zomermaanden. De BoodschappenPlusBus organiseert in de zomermaanden ook speciale uitjes. Duidelijk is al dat er ook een mogelijkheid wordt geboden om kaarten te maken maar daarnaast is er nog ruimte voor extra activiteiten. Over een aantal is al contact met vrijwilligers maar nieuwe initiatieven zijn van harte welkom.

Meer informatie bij het Servicecentrum aan het Maertensplein of bellen naar 0346 214161. Mirjam Valkenburg kunt u ook mailen: m.valkenburg@mensdebilt.nl

Zelf iets organiseren
Om ook echt elke dag een activiteit aan te kunnen bieden zijn Mirjam Valkenburg en Wilma van Poelgeest nog op zoek naar mensen die bijvoorbeeld een leuke hobby hebben waarmee ze anderen ook in contact willen laten komen. Kinderenactiviteiten, iets voor jongeren, of specifiek voor senioren of bijvoorbeeld voor gemengde groepen alles mag, veel kan. De ruimtes worden gratis ter beschikking gesteld en in overleg met Mirjam Valkenburg en Wilma van Poelgeest is er vast iets leuks van te maken. Ook als men twijfelt; bel eens en het gaat vast lukken. Wilma van Poelgeest: 'Dus heeft u wat te bieden, maak een afspraak en we gaan het regelen'.