De eerste deelnemers worden van de helling gelanceerd.
De eerste deelnemers worden van de helling gelanceerd.

Veel deelnemers aan Zeepkistenrace

Algemeen Algemeen

door Walter Eijnhoven

Zaterdag 11 juni werd voor het vierde achtereenvolgende jaar de Zeepkistenrace Bilthoven gehouden, achter de Kwinkelier. Na de openingstoespraak van wethouder Madeleine Bakker-Smit, mocht zij de eerste deelnemer van de helling duwen.

Totaal deden 65 zeepkisten mee, van eenvoudige tot zeer geavanceerde wagens, van oldtimers tot de meest futuristische. In twee manches werden de snelste tijden vastgesteld. De zeepkist werd van een helling geduwd, daarna moesten de coureurs zo snel mogelijk 50 meter zien te overbruggen. Presentator Ronald Wustenberg uit Bilthoven mocht het hele evenement aan elkaar praten, wat hij met verve deed. Wustenberg: 'Ondanks dat ik helemaal gek ben van auto's, ik heb een oude Rolls Royce en een Corvette, heb ik helemaal niet gelet op de zeepkisten. Ik vond het veel leuker om met de deelnemertjes te praten, dan op die kisten te letten. Met sommige deelnemers kon je echt een goed gesprek aanknopen. 'Heb je deze zeepkist zelf gemaakt?', 'Ja'. 'Doe je voor de eerste keer mee?', 'Nee'. 'Ben je zenuwachtig?', 'Ja'. Geweldig toch, om die ukkies daarna van de helling te zien gaan met hun zelfgemaakte zeepkisten. En dan die grote ogen, van de spanning!'

Derde
'Na de eerste twee manches, volgde nog een derde manche, namelijk binnen een zo kort mogelijke tijd een aantal obstakels bedwingen. Het gecombineerde resultaat van de drie manches levert een winnaar op, per leeftijdscategorie. Daarnaast is er één prijs voor de meest originele zeepkist te winnen. Wustenberg: 'Het is vreselijk moeilijk om sommige zeepkisten te besturen, met touwtjes in plaats van een normaal stuur. De één na de ander crasht'.

Guus Mobiel
Bakker-Smit had het er ondertussen maar moeilijk mee, de mooiste of meest originele zeepkist voor te dragen voor een prijs. Zij vertelt: 'Er zitten zulke mooie kisten bij, de één is nog origineler dan de ander. Er zijn wagens bij met voor-en achterlichten, claxons, cabrio's, met sneeuwkettingen, ski's op het dak, verbanddoos achterop. Dit is zo geweldig. De deelnemers hebben echt hun best gedaan om met een zo mooi mogelijke zeepkist voor de dag te komen'. Vooral de Guus Mobiel viel op. Bernie Borkand uit Groenekan had, samen met zijn buurman, weken zitten knutselen aan deze zeepkist. Hij vertelt: 'Mijn buurman en ik hebben hem helemaal zelf in elkaar gezet, naar het voorbeeld van Flater-Saga. De auto is volledig gemaakt van oude planken, van één van de buren. Eén deurtje kan open, ik heb er nog een claxon opgezet en in de auto liggen wat Guus Flaters. Mijn zoontje Mylan mag de kist besturen. Leuk, toch voor die kids?'.

Pumptrack
Serviceclub De Ronde Tafel, de organisator van de zeepkistenrace, zet zich ieder jaar weer in voor de Biltse gemeenschap. De heren zijn altijd weer positief gestemd en slagen er steeds in een positief resultaat neer te zetten voor een goed doel. Dit jaar wordt de opbrengst van de zeepkistenrace besteed aan de ontwikkeling van goede speelgelegenheden binnen gemeente De Bilt. Ook hopen zij sport- en spelmogelijkheden te ontwikkelen, voor kinderen van diverse leeftijden. Naast de Zeepkistenrace was er nog een try-out van een Pumptrack. De Ronde Tafel hoopt dat deze trial succesvol blijkt en zij hiermee kunnen bijdragen aan een permanente opstelling binnen gemeente De Bilt. Aan het eind van de middag volgde nog de prijsuitreiking: Guus Mobiel (1), Bende van Ellende (2) en Brothers in Crime (3).

Zeepkist 21 is een waar juweeltje.
Deelnemer 18.