Wijkagent Hans Gies: 'Ondanks het lage aantal inbraken in deze wijk, is het goed als men elkaars eigendommen bewaakt. Bij een verdachte situatie, bel direct 112'
Wijkagent Hans Gies: 'Ondanks het lage aantal inbraken in deze wijk, is het goed als men elkaars eigendommen bewaakt. Bij een verdachte situatie, bel direct 112'

Workshop Buurtpreventie WhatsApp Bilthoven-Noord

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Steeds meer wijken binnen gemeente De Bilt wapenen zich tegen het inbrekersgilde, zo ook Bilthoven-Noord. Woensdagavond 18 mei organiseerde zij, in samenwerking met de gemeente en politie, een workshop om de buurt veiliger te maken en zodoende het aantal inbraken tegen te gaan.

De belangstelling is groot vanuit de wijk. Meer dan veertig geïnteresseerden luisterden geboeid naar het verhaal van burgemeester, politie en initiatiefnemers. Patrick van Renswoude, één van de initiatiefnemers, vertelt: 'Onze wijk bestaat uit 141 woningen en wordt begrensd door de Gezichtslaan en het Rembrandtplein. Volgens de laatste telling doet al 60% van de inwoners mee met onze buurtapp en staan al 136 06-nummers in ons bestand, een mooi begin'. Veiligheid binnen de wijk gaat voor alles. Van Renswoude vervolgt: 'Daarmee bedoel ik dat ook een mogelijke ambulance snel op adres X moet kunnen aanrijden. De huisnummers van alle woningen moeten dus goed leesbaar zijn voor zowel politie als broeders op een ziekenwagen. Vanavond heb ik nog een onderzoekje verricht op de Frans Halslaan en omringende lanen en daaruit blijkt dat 80% van de huisnummers niet te lezen is, vanaf de weg. De meeste nummers zijn verscholen in het groen. Hier valt dus ook nog het één en ander te verbeteren'.

Dertig seconden
Arjen Gerritsen, burgemeester van De Bilt, is erg blij met het initiatief. Gerritsen: 'De gemeente ondersteunt dit initiatief van harte. De Bilt is een veilige gemeente en dat moeten wij zo houden. Dat is een belangrijke taak van de gemeente en politie, maar ook burgers zijn daarbij hard nodig. Daarom ondersteunt de gemeente betrokken bewoners die een WhatsApp groep oprichten. Bewoners houden elkaar op de hoogte over verdachte situaties in hun buurt en zij vergroten de veiligheid in hun wijk'. Wijkagent Hans Gies is het daar volledig mee eens. Gies: 'Ondanks het lage aantal inbraken in deze wijk, is het goed als men elkaars eigendommen bewaakt. Bij een verdachte situatie, bel direct 112. Na het bellen van dit nummer komt de politie pas in actie, niet eerder. Via het nummer 0900-8844 wordt de wijkagent gewaarschuwd'. Een inbraak is snel gepleegd, meestal duurt zoiets maar rond dertig seconden en dan is de dief alweer vertrokken.

SAAR
Tijdens de workshop behandelt de wijkagent het principe van de SAAR-methode. Gies: 'De SAAR-methode wordt in iedere Whatsap groep gebruikt en staat voor Signaleren(signalement verdachte), Alarmeren (112 bellen), App (om buurtgenoten te waarschuwen) en Reageren (probeer contact te maken met de verdachte persoon). Natuurlijk durft niet iedereen op een verdachte persoon af te stappen, dus vraag dan of je (sterke) buurman even wil meegaan. De meeste inbrekers houden niet van aandacht en zullen dan snel de benen nemen'. Heel toevallig wordt tijdens de workshop een onbekende persoon in de tuin aan de Frans Halslaan gezien. Bij navraag door de wijkagent blijkt de beste man geen kwade bedoelingen te hebben en kon hij zijn weg vervolgen. Een mooi staaltje van hoe zoiets zich in de praktijk voordoet voor de leden van de WhatsApp groep.

Van Renswoude vult nog aan: 'Ik hoop dat nog meer wijkbewoners zich zullen aanmelden, zodat Bilthoven-Noord nog veiliger wordt. Iedereen die op de Albert Cuyplaan, Frans Halslaan, Rembrandtplein, Vermeerplein, Gerard Terborchlaan, Hobbemalaan of de Vermeerlaan woont is van harte welkom in onze WhatsApp groep'.