Ton van Schaik (l) Frans van den Berg (m) en Han Jacobse (r) met hun Mercedes Metz uit 1953.
Ton van Schaik (l) Frans van den Berg (m) en Han Jacobse (r) met hun Mercedes Metz uit 1953.

Brandweeroptocht

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Vanwege het 100-jarig bestaan van de vrijwillige brandweer De Bilt houdt de Biltse brandweer op zaterdag 11 juni een optocht met oldtimers en bijzondere, moderne voertuigen door de kernen van Bilthoven en De Bilt. Toaal rijden 53 voertuigen mee vanuit het hele land, van Groningen tot Zeeland.

De organisatie van de optocht berust bij een aantal leden en oud-leden van de brandweer. Organisator Han Jacobse, vertelt: 'Het loopt voorspoedig met de inschrijvingen van de brandweervoertuigen. Wij staan nu op iets van 53 of 54 wagens en vandaag is de deadline. Dus er zullen er wel niet meer zoveel bijkomen, heb ik het idee'. Frans van den Berg, mede-organisator van de optocht, vult aan: 'Wij zijn hier dan ook al twee jaar mee bezig. Tijdens de ledenvergadering, twee jaar geleden, kwam het idee op om iets te doen met oude voertuigen. En aanstaande zaterdag is het dan zover'.

Route
Gestart zal worden vanaf het RIVM-terrein aan de Antonie van Leeuwenhoeklaan, om 14.00 uur. Organistor Ton van Schaik: 'Vanaf de Antonie van Leeuwenhoeklaan loopt de route via de Overboslaan, Sperwerlaan, Koperwieklaan naar de Julianalaan en Vinkenlaan, bij de Kwinkelier. Vervolgens rijdt de optocht via de Leijenseweg, Oude Brandenburgerweg, Hertenlaan en 1e Brandenburgerweg naar de Hessenweg. Via de Looydijk, Waterweg en Planetenbaan rijden wij naar winkelcentrum Planetenbaan. Via de Hertenlaan en Jachtlaan komt de optocht aan bij het gemeentehuis 'Jagtlust'. Hier vindt rond 15.45 uur een defilé plaats'.

Begeleiding
De optocht loopt dwars door De Bilt en Bilthoven en wordt de eerste helft van de route begeleidt door de Brandweerharmonie, de tweede helft wordt begeleidt door de Koninklijke Biltse Harmonie. Van den Berg: 'De route is negen kilometer lang, dat is te ver voor één harmonie. Daarom nemen zij het van elkaar over'. Ook één van de organisatoren rijdt mee in een eigen brandweerwagen. Jacobse: 'Ik heb een daf 44, omgevormd tot brandweerwagen'.

Na het defilé bij het gemeentehuis vindt een 'static show' plaats, waarbij iedere belangstellende de auto's van dichtbij kan bekijken en foto's mag maken van de voertuigen. Meer informatie op: www.100jaarbrandweerdebilt.nl.