Geert Slot onderscheidt Rachel Polak.
Geert Slot onderscheidt Rachel Polak.

Rachel Polak 70 jaar lid PvdA

Algemeen Politiek

Door Henk van de Bunt

Mevrouw Rachel Polak- de Jong (104) uit Maartensdijk is 70 jaar lid van de PvdA, net zo lang als deze partij zelf dit jaar bestaat. Ter gelegenheid daarvan kreeg zij uit handen van voorzitter Geert Slot van de Afdeling De Bilt van de PvdA, in het bijzijn van familie en bekenden een ere-speld uitgereikt.

Mevrouw Polak is één van de 312 PvdA leden die over het hele land geteld, 70 jaar lid zijn van de PvdA. Geert Slot, voorzitter PvdA De Bilt bracht een brief van landelijk voorzitter Hans Spekman: 'De PvdA is erg trots op leden zoals u, die van het begin af aan lid zijn en onze partij letterlijk in voor en tegenspoed trouw zijn gebleven'.

AJC
Praten met Rachel Polak, die opgroeide in een arbeidersgezin in de Amsterdamse Transvaalsbuurt, is een feest en een herleving; over haar tijd bij de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), haar werk als kleuterleidster en de vele dierbaren die ze in die 'prutoorlog' verloor. In december 1911 is ze als Rachel de Jong aan de Tilanusstraat in Amsterdam geboren. Haar ouders werkten als diamantsnijders. Soms ging het goed en af en toe waren er thuis nauwelijks inkomsten. De familie was actief in de AJC, de Arbeiders Jeugd Centrale als democratische jeugdorganisatie door de SDAP opgericht. Het doel van de AJC was om de arbeidersjeugd in hun vrije tijd liefde voor de natuur, kunst en het socialisme bij te brengen. Het Koos Vorrinkhuis in de Lage Vuursche is vernoemd naar de landelijk leider van de AJC. Mevrouw Polak: 'Ik kon niet wachten tot ik 12 werd; dan kon je pas lid worden van de AJC. Als je die tijd mee telt ben ik al 92 jaren lid; er zeker bij betrokken'.

Ome Jan
In 1913 verhuisde het gezin De Jong naar een door architect Berlage gebouwde woning van de arbeiderswoningbouwvereniging aan het Transvaalplein. Ome Jan van Zutphen, de stichter van het TBC-kuuroord Zonnestraal in Loosdrecht, was hun bovenbuurman. Mevr. Polak: 'Na de oorlog kon ik als kleuterleidster aan de slag. Natuurlijk had ik vreselijk veel verdriet. Met het verlies van mijn man, mijn ouders en zusje viel bijna niet te leven. Maar je kunt niet de hele dag gaan huilen als je een kind van 5,5 hebt. Of als je dagelijks voor een klas vol

kleuters staat. Toen ik tachtig jaar oud was, vond ik dat ik volwassen genoeg was. Toen heb ik uitgerekend hoeveel familieleden ik door de oorlog heb verloren. Het waren er 41. Voor die tijd kon je zoveel ellende alleen maar verdringen'.

PvdA
Rachel Polak, 70 jaar lid van de PvdA heeft haar hele leven al een bijzonder levensmotto: 'Leef je zo sterk in je idealen in, dat ze je nooit ontnomen kunnen worden. Dat heb ik lang geleden van Jaap Polak, mijn in de oorlog overleden echtgenoot al geleerd en zo heb ik altijd geleefd'. Die verdediging van haar idealen komen ook mooi tot uiting, wanneer Rachel Polak de vraag wordt gesteld, waarom ze ook in mindere tijden steeds lid bleef van de PvdA. Rachel Polak: 'Een ziek kind laat je toch ook niet in de steek?'