Belangstellend kijken de kinderen toe hoe het paard hoefijzers onder krijgt.
Belangstellend kijken de kinderen toe hoe het paard hoefijzers onder krijgt.

Natuurochtend op Bosbergschool Hollandsche Rading

Algemeen Natuur & Milieu

door Walter Eijndhoven

Niet alleen het bijbrengen van kennis aan leerlingen is essentieel op de Bosbergschool in Hollandsche Rading, maar ook interesse kweken voor de natuur om je heen staat bij deze school hoog in het vaandel. Eén woensdagochtend in de maand staat geheel in het teken van natuuractiviteiten. Afgelopen woensdag was het weer zover.

'Eénmaal per maand op woensdag is het natuurdag op school'. Aan het woord is Niek, vader van leerlinge Noor. Hij vervolgt: 'Het unieke van deze school is niet alleen de aandacht die wordt geschonken aan de natuur, maar ook de ligging van deze school, midden in de bossen en weilanden'. Terwijl Niek aan het woord is, arriveren zijn twee paarden, een Fries en een pony, op het schoolplein. Niek: 'Vandaag mogen de kinderen op school toekijken hoe mijn Fries wordt beslagen door de hoefsmit'. De Fries toont wat onrustig, zodat hij vlak voor arriveren een roesje op de tong heeft gekregen. Vooral het achterbeen is gevoelig, zodat leerlingen op gepaste afstand moeten toekijken hoe de hoefsmit zijn werk doet. Deze vertelt: 'Gelukkig letten de leerkrachten goed op de kinderen, zodat zij niet te dichtbij kunnen komen. Deze Fries is zo gevoelig op het achterbeen, dat ik omstanders onmogelijk in de gaten kan houden. Ondanks dat ik mijn pappenheimers inmiddels wel ken, blijven het toch paarden en voor je het weet heb je een trap te pakken. Dat is niet echt een fijn gevoel, kan ik je wel vertellen'. Inmiddels vertelt Niek verder: 'Ik ga gemiddeld drie keer per week met de koets het bos in. De Fries voor de kar, en één van de kinderen volgt op de pony. Deze is zo braaf, dat hij altijd achter de kar aan loopt, wat er ook gebeurt'. Dat is ook wel te zien. Vele kinderen mogen een ritje maken in het zadel. Het dier verblikt of verbloost niet.

Paddenpoel
Natuurlijk is op deze natuurdag niet alleen aandacht voor het beslaan van de Fries. Het is vroeg in het voorjaar en de kikkers en padden leggen hun eitjes in het water. Met schepnetten gaan diverse groepjes leerlingen naar de paddenpoel, iets verderop. Na verloop van tijd komen zij met een emmer vol kikkerrit weer op school. Ronald, directeur van de Bosbergschool legt uit: 'Onze leerlingen leren vanuit hun eigen denkwereld op een actieve manier om te gaan met de natuur om hen heen, en het belang en de waarde ervan te herkennen. De ontwikkeling van eitje en kikkervisje tot jonge kikker of pad wordt door iedere leerling gevolgd, daarna worden de dieren weer uitgezet in de poel, vlakbij school'.

Thema's
Maandelijks wordt op de Bosbergschool een thema bedacht, waarbij kinderen letterlijk en figuurlijk met hun hoofd, hart en handen bezig zijn. Ronald: 'Naar gelang het seizoen nemen wij de kinderen mee naar het bos of kunnen zij in de schooltuin werken. Achter de school staat nog een insectenhotel en hebben wij een paar bijenkasten staan. Deze bijensoort is wat 'slomer' dan veel andere soorten, zodat onze leerlingen niet zo snel zullen worden gestoken. In de school hebben wij nu een broedmachine staan met eieren. Toevallig zag ik vanochtend barstjes in één van de eieren, zodat wij binnenkort kuikentjes kunnen verwachten'. Veel leerlingen dromden zich rond de broedmachine en waren enthousiast over het bijna uitkomen van de eieren.

Aan het eind van de ochtend was de Fries beslagen en kregen de leerlingen per klas een hoefijzer mee van Sabine, moeder van Noor, met het verzoek het hoefijzer met de opening naar boven op te hangen, zodat het 'geluk' niet uit het hoefijzer kon verdwijnen.