Logo vierklank.nl
Zakelijk

Honderd jaar Bert Haanstra

Bert Haanstra was een van Nederlands grootste filmregisseurs. Daarnaast was hij ook een verdienstelijk fotograaf, schilder en tekenaar. 100 jaar Bert Haanstra wordt op woensdag 20 april met beeld, en geluid, anekdotes en het boek gevierd bij de Bilthovense Boekhandel, Julianalaan 1 te Bilthoven

Haanstra werd geboren in het buurtschap Espelo (Holten), groeide op in Goor, werkte en woonde in Amsterdam en in het Gooise Laren. Bert Haanstra reisde veel, hij verbleef en werkte lange tijd in het buitenland. Toch zal hij in de herinnering blijven als 'filmer van Nederland'. Hij filmde in ons land op tal van plaatsen en locaties, zoals aan het strand, in dierenparken, in musea, vanaf vaartuigen en vanuit helikopters.

Bert Haanstra won vele filmprijzen. Hoogtepunt was de Oscar voor Glas in 1960. Een ander hoogtepunt was zijn in Giethoorn opgenomen vrolijke speelfilm 'Fanfare'. Met deze en andere succesfilms als Alleman, de stem van het water, bracht hij Nederland in beeld op een manier waarin miljoenen landgenoten zich herkenden.

Voetspoor
In het voetspoor van Bert Haanstra
bestaat uit negen wandelingen waarvan de volgorde kan worden gezien als een levenstijdlijn. De wandelaar komt daarbij langs maar liefst 74 zogenoemde 'Bert Haanstra plekken'. De wandelingen vormen daarmee een blijvende herinnering aan een van Nederlands grootste cineasten. Daarnaast is het een leuk boekje, een soort reisgids van Nederland.

100 jaar Bert Haanstra wordt op woensdagavond 20 april gevierd met beeld, en geluid, anekdotes en het boek bij de Bilthovense Boekhandel, Julianalaan 1, Bilthoven. Aanvang 20.00 uur. Graag vooraf aanmelden: tel. 030 2281014 of info@bilthovenseboekhandel.nl

Meer berichten