De onderwerpen van Claire van Lierop, fotograaf uit Groenekan, zijn divers.
De onderwerpen van Claire van Lierop, fotograaf uit Groenekan, zijn divers. [foto Henk van de Bunt]

Expositie Claire van Lierop

Algemeen Kunst & Cultuur

Vrijdag 8 april 2016 om 17.30 uur start de foto-expositie van Claire van Lierop uit Groenekan in Dorpshuis De Groene Daan, gelegen aan de Grothelaan 3 in Groenekan.

Claire van Lierop exposeerde tussen 1985 en 1992 op diverse plekken in Utrecht en omgeving met haar aquarellen en schilderijen op basis van gemengde techniek. Later kwam de fotografie in de plaats van het schilderen. Haar foto's vielen op bij Museumkijker en mede daardoor heeft ze nu een selectie van haar foto's ingelijst om voor het eerst ten toon te stellen.

Kijken
Gevraagd naar hoe zijzelf haar werk zou typeren, zegt ze: 'Kijken is niet altijd hetzelfde als zien. Ik denk dat dit begrip op mijn werk van toepassing is. Ik zie door mijn wimpers de abstractie in bepaalde dingen en leg die dan vast. Dat kan bijvoorbeeld een onverwachte lichtval zijn of andere zaken die verdwijnen, zoals het spoor van de wind op zand'. Anderen hebben het 'haar specifieke oog' genoemd. 'Ik kan opgewonden raken van een bepaalde lijn of doorkijk en vind mijn inspiratie overal. Lijnen en vormen zijn wel vaak een herkenbaar patroon. Daar kwam ik min of meer bij toeval achter. Zo heb ik foto's van een gletsjer vanuit het vliegtuig genomen, die achteraf nogal lijken op foto's van drogend strandzand'.

Was
De foto's die zij voor de tentoonstelling selecteerde, werden niet of minimaal bewerkt: Claire: 'Wat je ziet is wat het was'. Na de officiële opening zal het werk in de Groene Daan ook op afspraak te zien zijn. Om een indruk te krijgen van haar werk, kan men ook terecht op http://www.dorpspleingroenekan.nl waar een tiental foto's in de Kunstgalerie is te vinden. Van Lierop leverde ook de winnende foto aan voor de fotowedstijd van Stichting het Groenekans Landschap 2014. (Marilyn van Doesburg-Zele)