Bedrijfsleider Dennis van der Pol met Daan bij het nieuwe inzamelpunt in Hoogvliet Bilthoven.
Bedrijfsleider Dennis van der Pol met Daan bij het nieuwe inzamelpunt in Hoogvliet Bilthoven.

Inzameling plastic doppen

Algemeen Natuur & Milieu

Op verzoek van de 11-jarige Daan den Dekker heeft de Hoogvlietsupermarkt in Bilthoven zich aangemeld als inzamelpunt voor plastic doppen ten behoeve van KNGF Geleidehonden.

Daan gaat op school een spreekbeurt houden over geleidehonden en kwam erachter dat in Bilthoven nog geen inzamelpunt voor plastic doppen was. Hij benaderde daarom de bedrijfsleider van de Hoogvliet supermarkt in Bilthoven, Dennis van der Pol, en die zag het meteen zitten. Inmiddels worden de eerste doppen al ingeleverd.

Iedereen heeft ze thuis: plastic dopjes van bijvoorbeeld frisdrankflessen of zuivelpakken. KNGF Geleidehonden roept mensen op deze niet weg te gooien, maar in te leveren. Door doppen te sparen ontlast men het milieu én steunt men KNGF Geleidehonden. De ingezamelde doppen leveren namelijk geld op bij recyclebedrijven. Deze opbrengst gaat geheel naar de opleiding van de geleidehonden.

Schone doppen
'Meedoen aan de doppenactie is heel simpel', vertelt Anika Blessing, die de actie vanuit KNGF Geleidehonden coördineert. 'Gooi de plastic doppen niet weg, maar spoel ze even schoon. Heeft u een (vuilnis)zak vol gespaard, dan kunt u ze inleveren bij een inzamelpunt in uw buurt. Een gebaar waar wij heel blij mee zijn!', aldus Blessing. Alle ronde plastic doppen en deksels zijn welkom, van mineraalwaterflessen, frisdrankflessen, melk- of yoghurtpakken, fruitsappakken en sportdrank (zonder het kleine doorzichtige dopje binnenin). Maar ook doppen van slagroombussen, doseerdopjes van wasmiddelflessen en deksels van pindakaas- en chocopastapotten worden graag in ontvangst genomen op de inzamelpunten.

Opbrengst
Het inzamelpunt zorgt ervoor dat de doppen naar een recyclebedrijf gaan dat een vergoeding toekent aan KNGF Geleidehonden. De opbrengst komt vervolgens ten goede aan de opleiding van de geleidehonden voor mensen met een handicap.