Logo vierklank.nl
Het team van het Fysiotherapie en Beweegcentrum.
Het team van het Fysiotherapie en Beweegcentrum.
Zakelijk

Samenwerking in 30 jaar Praktijk voor Fysiotherapie

door Henk van de Bunt

Donderdag 3 maart is het 30 jaar geleden, dat Rob Karstens zijn praktijk voor fysiotherapie in Maartensdijk opende. Terwijl Nederland nog aan het nagenieten was van de 14e Elfstedentocht, die op 26 februari dat jaar werd verreden, ontving Rob zijn eerste patiënten in een voormalig kleuterschoolgebouw aan de Prins Bernhardlaan in Maartensdijk.

Zelf had Karstens graag mee willen schaatsen met de tocht der tochten; alleen de voorbereidingen voor de praktijkopening hadden zijn prioriteit. Karstens had immers een paramedisch ziekenfondscontract gekregen. Hij kreeg dat contract, doordat het ziekenhuis Berg & Bosch, waar hij als fysiotherapeut aan verbonden was na een collectieve ontslagprocedure, poliklinische fysiotherapie afstootte. Zo begon de praktijk voor fysiotherapie in Maartensdijk. Het voormalig kleuterschoolgebouw stond op de nominatie om gesloopt te worden ten behoeve van sociale woningbouw.

Tandarts
Karstens had toestemming gekregen zijn praktijk op te bouwen en zocht naar een definitief onderkomen. Hij kocht in 1990 het praktijkgebouw van tandarts van Eck aan de Melkweg. Echter de gemeente Maartensdijk wilde eerder het kleuterschoolgebouw slopen. Met de gemeente werd toen overeen gekomen dat hij tijdelijk de praktijk kon onderbrengen in het recreatiezaaltje van het bejaardencomplex de Toutenburg. Met ingang van maandag 7 september 1990 werd het nieuwe praktijkadres na een verbouwing: Melkweg 29 in Maartensdijk.

Collega
Toen in 1993 het Medisch Centrum Berg & Bosch door een faillissement werd opgeheven, kon er een medewerker van de afdeling fysiotherapie worden aangesteld. Zo begon in 1993 voor Ron van der Meijden zijn dienstverband in de praktijk voor fysiotherapie in Maartensdijk. Ron had ervaring opgedaan, zowel in de poliklinische als in de klinische fysiotherapie in Berg & Bosch en ging toen werken als fysiotherapeut in het verpleeghuis de Biltse Hof waar hij de parttime baan van Rob verder overnam. In de beginjaren negentig werd gestart met blessureopvang en begeleiding van sporters in Maartensdijk. Ron van der Meijden, die als profvoetballer ervaring had opgedaan in de voetbalwereld en als sportverzorger bij diverse amateurclubs werkzaam was, zorgde voor goede afspraken met de sportverzorger Jan Rigter van SVM.

Tweemaal Zes
De praktijk mocht ook een aantal jaren de begeleiding verzorgen van het eerste team van de korfbalclub Tweemaal Zes. Vanuit zijn korfbalverleden werd Karstens ook een aantal jaren gevraagd een selectieteam van de korfbalbond te begeleiden naar Portugal. Samen met de voetbalverzorger van SVM Jan Rigter heeft hij dat 11 jaar gedaan. Karstens verzorgde verder 25 jaar lang de bejaardengymnastiek van de SOOS 60+ in de Ontmoetingskerk aan de Koningin Julianalaan. Daarna werd hij gevraagd om de gymnastiek in Toutenburg van Irma Hoogenraad over te nemen. Ook het Meer Bewegen voor Ouderen in Dijckstate nam hij tenslotte over van collega Jenny Freriks.

Samenwerking
Gezien de ontwikkelingen binnen de fysiotherapie, waaronder directe toegankelijkheid, werd besloten een werkmaatschap op te richten met Ron van der Meijden als mede-eigenaar. In julie van 2004 werd de naam van de praktijk 'Maatschap Fysiotherapie Karstens & van der Meijden'. Het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie KNGF besloot Beweegprogramma's te ontwikkelen voor chronische aandoeningen. Zo werd de praktijk één van de 29 pilot-praktijken, die de beweegprogramma's uitprobeerden. In samenwerking met collega Hans van der Mars uit Bilthoven werd een ruimte in het Racketcentrum aan de Kees Boekelaan afgehuurd, waar begonnen werd met het opzetten van een diabetes-beweegprogramma. Daar voegde ook collega Heleen Naezer uit De Bilt zich bij. Dat was het begin van een intensief samenwerkingsverband tussen diverse praktijken uit de Bilt en Bilthoven (Fysiotherapiepraktijk Naezer, Sport, Fysiotherapie Minnee, Praktijk voor Fysiotherapie van der Mars en Fysiotherapie Vuister) onder de naam Fysio Quality.

Uitbreiding
Al gauw werd duidelijk dat door veranderingen in de gezondheidszorg het praktijkgebouw te klein zou zijn. Gelukkig kon men op de huidige locatie door aanpassing van het bestemmingsplan zelf gaan bouwen. In november 2012 is de nieuwe praktijk geopend. Onder de naam Fysiotherapie en Beweegcentrum, werken inmiddels 5 fysiotherapeuten (Anita Homan, Nathalie Schaafsma en Alma Harrewijn) in de praktijk. Daarnaast verhuurt de praktijk ruimte aan o.a. de Kinderfysiotherapie Koningzkids en heeft het een inloopspreekuur van de Maatschap Ergotherapie in huis gehaald.

Zorgaanbieders
De praktijk heeft in 2015 het initiatief genomen om de plaatselijke zorgaanbieders bijeen te roepen voor een 'netwerkborrel', waarbij thema's met elkaar besproken kunnen worden over wijkgerichte zorg in de gemeente Maartensdijk. De praktijk participeert ook in wetenschappelijk onderzoek van het UMCU en stimuleert specifieke projecten zoals het Stavanger-project van de Nederlandse Vereniging van Hemofiliepatiënten. Begeleiding in de sport, zoals het Nederlands voetbal XI LD( learning disability) behoort ook tot de aandachtspunten.

Meer berichten