V.l.n.r. Jeltje van Dijk, Isis Dijkstra en Bertien Collette nodigen u namens de werkgroep uit voor het benefietdiner.
V.l.n.r. Jeltje van Dijk, Isis Dijkstra en Bertien Collette nodigen u namens de werkgroep uit voor het benefietdiner.

Benefietdiner voor De Vierstee

Algemeen Vierstee 2.0

door Henk van de Bunt

Een ad-hoc-werkgroep spant zich in voor de renovatie van De Vierstee in Maartensdijk middels een benefietdiner, voorafgaand aan een voorstelling van Nel Kars op 9 april a.s. Mogelijk is het diner tegelijk een start voor een blijvend ontmoetingsmoment aan een aanschuifeettafel.

De werkgroep bestaat uit Jeltje van Dijk, Tiny de Groot, Joske Andriessen, Isis Dijkstra, Rob Klaassen en Bertien Collette. Jeltje: 'Wij willen stichting Vierstee 2.0 helpen voldoende financiën voor een goede renovatie van De Vierstee bij elkaar te krijgen. Wij willen het te ontvangen bedrag oormerken voor het opknappen van de keuken'. Bertien Collette: 'Dit benefietdiner is niet zomaar een hapje, maar een echt diner met verschillende gangen. Hoe het menu er uit gaat zien willen we nog niet verklappen, maar ik kijk er al naar uit'.

Sponsoren
Isis Dijkstra: 'Gelukkig hebben wij al een aantal sponsoren gevonden (slager Zweistra, traiteur Landwaart, bloemen Las Flores en wijnhandel Op de Terp), maar we hebben er nog meer nodig, want van het bedrag, dat wij voor het diner vragen moet zoveel mogelijk overblijven voor De Vierstee'. Bertien Collette vervolgt: 'De voorbereiding doen wij met een klein groepje, maar straks hebben we (jonge) vrijwilligers nodig om te helpen bij het gezellig maken van de ruimte, het dekken van tafels, de bediening en het verlenen van hand- en spandiensten. Het bijzondere van een benefietdiner is dat je door iets te doen waar je volop van geniet, je ook andere mensen helpt'.

Onderzoek
Jeltje: 'Heeft u een keer geen zin of tijd om te koken of vindt u het gezellig om samen met anderen te eten, dan is een eettafel in De (gerenoveerde) Vierstee misschien een oplossing'. Met deze vraag onderzochten wij bij de bezoekers van de aftrap Vierstee 2.0 of bij de komende renovatie van De Vierstee de mogelijkheid voor het organiseren van een simpele, incidentele eettafel (voor alle leeftijden!) kan/moet worden gerealiseerd. Op deze manier kan men meer mensen leren kennen, wat voor alleenstaanden ongeacht hun leeftijd vooral van belang is'. Bertien: 'Maar ook wanneer je niet alleen woont is dat belangrijk, want ook daar kan al of niet onverwacht een eind aan komen. Het hebben van een sociaal netwerk is vooral in deze tijd, waarbij ondersteunende voorzieningen stuk voor stuk afbrokkelen essentieel. Iemand die zich dat bewust is en daar dus aan werkt is bezig met primaire preventie. De overheid heeft dat helaas niet in de gaten, gezien het beleid dat momenteel wordt gevoerd. De mensen moeten zelfwerkzaam zijn is het toverwoord bij bezuinigingen, maar helaas is niet iedereen daartoe in staat'.

Reacties
De reacties op het vragenformulier waren positief. Reden voor de werkgroep na het benefietdiner door te gaan met het maken van plannen. Isis: 'Wij denken aan een 'aanschuifeettafel', zodat ook mensen die alleen komen meteen aanspraak hebben. Het worden dan eenvoudige, maar wel lekkere maaltijden, zoals stamppot, maaltijdsoep e.d. Dus ook niet prijzig. Maar het niet duur willen maken betekent ook dat we met vrijwilligers moeten gaan werken, net als de bibliotheek. De toekomstmuziek is ook in Maartensdijk een zgn. RestoVanHarte: iedereen hoort erbij in de samenleving en eenzaamheid en sociaal isolement moeten onder de aandacht worden gebracht en bestreden door mensen met elkaar in verbinding te brengen door samen te koken en te eten'. Dit komt allemaal eerst aan de orde wanneer de renovatie klaar is, maar de projectgroep vraagt wel al bij de renovatie daar al aan te denken. Vandaar de 'oormerking' van de revenuen voor de keuken van De Vierstee. Voor die tijd wil de groep al wel vast een proef nemen.

Aanmelden
De projectgroep noemt het onlangs gestarte initiatief door de bewonersraad van Dijckstate prima en wil dat graag alle lof toe zwaaien: 'Door het wegvallen van een restaurantfunctie in Dijckstate zijn de trouwe bezoekers in problemen gekomen en deze worden hiermee grotendeels opgelost. Maar wat wij willen bereiken is iets anders en op een andere plaats'. Wanneer men wil deelnemen aan het benefietdiner dan kan men zich, liefst zo spoedig mogelijk, aanmelden via www.vierstee.nl. Over het tijdstip worden de deelnemers nog geïnformeerd.