Het is de bedoeling dat de dierenweides als maatschappelijk project kunnen blijven bestaan. [foto Henk van de Bunt]
Het is de bedoeling dat de dierenweides als maatschappelijk project kunnen blijven bestaan. [foto Henk van de Bunt]

Kinderboerderijen op eigen benen

Algemeen Algemeen

In november 2015 vertelde het College van Burgemeester en Wethouders over het behouden van de Dierenweide in Maartensdijk en de Kinderboerderij De Schaapskooi in Bilthoven door middel van maatschappelijk ondernemen. Hierover werden in de Raadscommissie voor Openbare Ruimte vragen gesteld, welke eerst nu door het College werden beantwoord:

'Voor de twee kinderboerderijen zijn stichtingen in oprichting, die onder meer de doelstelling hebben om te voorzien in activiteiten voor vrijwilligerswerk, stages en passende arbeid. Het is die functie waaraan wij experimenteel willen bijdragen om meer passend (vrijwilligers-)werk te creëren en de zelfredzaamheid van organisaties te bevorderen. De gemeentelijke tegemoetkoming in de kosten is bedoeld om voor maximaal drie jaar bij te dragen aan het op eigen benen staan van beide de stichtingen. De gemeentelijke middelen dekken niet de totale kosten, zodat ook financiële bijdragen van anderen nodig zijn. Er is geen sprake van dubbele financiering maar van een optelsom van geldstromen en giften'.

Sociaal Domein
Het College vervolgt: 'Onze aanpak is geheel in overeenstemming met de opdracht van de wetgeving in het sociaal domein om te zorgen voor passend werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij geven beide organisaties de gelegenheid te experimenteren met het beter neerzetten van maatschappelijk ondernemen, mede als voorbeeld voor andere ondernemers. Het experimentele karakter betreft de integrale aanpak met de verwachting dat een participatiedoelstelling wordt behaald met minder overheidsgeld'.

Werkgelegenheid
'Met onze aanpak creëren wij tevens extra werkgelegenheid, door een verruiming van de openingstijden en een andere personele invulling bij de kinderboerderijen, hetgeen extra kansen biedt voor inwoners met een beperking en inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Participatiewet en ons gemeentelijke participatiebeleid en arbeidsmarktbeleid laten nadrukkelijk ruimte voor dergelijke experimenten. De gemeentelijke bijdrage in 2016 en 2017 komt daarom ten laste van het begrotingsprogramma Werk en Inkomen'.