Burgemeester Arjen Gerritsen komt Baukje (86) wat lekkere hapjes brengen.
Burgemeester Arjen Gerritsen komt Baukje (86) wat lekkere hapjes brengen.

Burgemeester aan de slag als vrijwilliger

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Maandag 29 februari was burgemeester Arjen Gerritsen als vrijwilliger actief in De Windehof in Bilthoven. Wethouder Jolanda van Hulst had de burgemeester daarvoor aangemeld op de Vrijwilligersbanenmarkt die de vrijwilligerscentrale in oktober vorig jaar organiseerde.

Samen met bewoners en begeleiders ondernam de burgemeester een aantal activiteiten, waaronder schilderen. Begeleidster Halima bereidde heerlijke Surinaamse hapjes. Kwintes is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke opvang. De organisatie ondersteunt mensen vanuit hun eigen kracht en mogelijkheden, zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren.

Werken
Op de vraag of er mensen buitenshuis werken antwoordt bewoonster Jolanda dat zij één keer per week voor 1 euro per uur werkt bij Kwintes in Zeist. 'Doe je dat zwart', vraagt een medebewoonster lachend. James werkt op zorgboerderij Nieuw Toutenburg in Maartensdijk. Hij schildert ook en de burgemeester heeft een werkstuk van hem mogen uitkiezen. Er wonen in totaal 34 mensen in De Windehof. Er zijn vier vrijwilligers die met bewoners gaan wandelen, of naar de dokter of het ziekenhuis begeleiden. Ook werken vrijwilligers samen met bewoners in de moestuin. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de vrijwilligerstaxi.

Vrijwilligers
Drie avonden in de week wordt er door de bewonerskookgroep gekookt. Op zaterdag is er een eetgroep waar iedereen kan aanschuiven. De leeftijd van de bewoners varieert van 22 tot 86 jaar. Ze houden hun eigen appartement bij en krijgen waar nodig hulp. Er is 24 uur per dag woonbegeleiding. Coördinator vrijwilligerswerk Manon ten Hoove zou graag over wat meer vrijwilligers willen kunnen beschikken. Mensen die als maatje van bewoners willen fungeren kunnen een e-mail sturen naar: manon.tenhoove@kwintes.nl. Op de website www.werkenbijkwintes.nl is informatie te lezen.