Door Lage Vuursche wordt gemiddeld drie keer per jaar of vaker doorheen gewandeld met altijd veel bekijks.
Door Lage Vuursche wordt gemiddeld drie keer per jaar of vaker doorheen gewandeld met altijd veel bekijks.

Adopteer een schaap van de vliegbasis

Algemeen Natuur & Milieu

door Henk van de Bunt

Schaapskooi Vliegbasis Soesterberg wil alle schapen van de kudde laten adopteren. Herder Ester Floor is vorige maand begonnen met een crowdfundingsactie en inmiddels worden zo'n twintig lammetjes financieel ondersteund. Met de 200 volwassen schapen wil het nog niet zo vlotten.

Floor begrijpt wel waarom de lammetjes populairder zijn. 'Zo'n dier is een klein wonder. Het is net een speelgoedknuffel, zó schattig'. Maar volgens de herder zijn de schapen net zo lief. 'Ze zijn heel aaibaar. Soms kun je een schaap beter knuffelen dan een lammetje, want die zijn vaak een beetje bang. Dan duiken ze weg achter hun moeder'.

Naam
Een lam adopteren kost 50 en een schaap adopteren 100 euro. Het is een eenmalige gift en het dier blijft voor altijd een beetje van degene die heeft geadopteerd. 'Je mag het dier bijvoorbeeld een naam geven', zegt Floor. 'Normaal krijgen schapen alleen een nummer. Dat is jammer. Het zijn geen grasmaaiers, maar dieren met een eigen karakter. Nu krijgen geadopteerde dieren namen zoals Rosa, Amour of Storm'. Schapen lopen gemiddeld zo'n acht tot tien jaar mee in de kudde, vertelt Floor.

Regio
De schaapsherder uit Leusden begon op 1 januari met haar man het bedrijf Floor Landschapsbeheer. Haar kudde begraast heidegebieden en bosranden rond Soesterberg, Lage Vuursche en Den Dolder voor opdrachtgevers, zoals het Utrechts Landschap. Esther Floor wil graag meer maatschappelijke betrokkenheid rondom haar schaapskudde: 'Ik wil graag burgers erbij betrekken'. Wie een dier heeft geadopteerd, mag bijvoorbeeld langskomen om het eigen schaap te bekijken. Je kunt een schaap ook met de hele familie adopteren. Of met de hele klas. Dan ben je meteen een middagje welkom om met de hele groep naar de schaapskooi te komen. Ondertussen zijn er inderdaad een handjevol schapen geadopteerd en ook onze oudere lammetjes willen graag ondersteuning. Lage Vuursche is een dorp waar we gemiddeld drie keer per jaar doorheen wandelen met de schaapskudde en dat trekt altijd veel bekijks. We begrazen ook o.a. de bossen in Hollandsche Rading en de Hilversumse Golfclub'. Informatie over de diverse mogelijkheden wordt graag verstrekt per e-mail naar: communicatie@floorlandschapsbeheer.nl