Volop aandacht voor Jongejan.
Volop aandacht voor Jongejan.

Te gast bij fotoclub

Algemeen Algemeen

Fotoclub Bilthoven e.o. had maandagavond 8 februari beroepsfotograaf Armand Jongejan te gast. Dit naar aanleiding van de documentaire fotoseries die de leden in zijn opdracht hadden gemaakt. Er waren zo'n 17 series te bekijken en te bespreken.

Alle foto's voor de series waren in de omgeving van De Bilt en Bilthoven gemaakt, maar de onderwerpen waren divers en uiteenlopend. De sluiting van de spoorwegovergang bij de Leijenseweg, het verval van de parkeergarage van de Kwinkelier, de oude begraafplaats in Zeist en de schaapskudde op de voormalige vliegbasis Soesterberg om er maar enkele te noemen. Ook markten met de kooplui en de bezoekers waren een dankbaar onderwerp. De vismarkt in Utrecht, de weekmarkt in De Bilt en de rommelmarkt bij de WVT leverden kleurrijke series op. Sommige leden hadden zich verdiept in de verschillende stadia in de natuur. Dat leverde series op als 'de maisoogst' ,'veld vol korenaren', 'sloten en slootjes in Soest' en 'van houtkap tot openhaardvuur'.

Aanwijzingen
Armando Jongejan vond veel van de series mooi in beeld gebracht. 'Een prachtig verhaal', zei hij bij menige serie. 'Verrassend ook, door wat en hoe een en ander in beeld was gebracht'. Aanwijzingen had Jongejan ook. Hij liet bijvoorbeeld zien, hoe je door het weglaten van één of meer foto's de serie sterker kan maken. Of hoe een foto, genomen vanuit een ander standpunt, veel spannender kan worden. Jongejan besprak alle series en gaf waar nodig aanwijzingen voor verbetering. Mede daardoor werd het voor de aanwezige leden een leerzame avond.
(Jeannette Kok)