Tibo van de Zand en het te restaureren beeld. [foto Reyn Schuurman]
Tibo van de Zand en het te restaureren beeld. [foto Reyn Schuurman]

Beeld Jits naar nieuwe plek

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Een bekend beeld van kunstenaar Jits Bakker sierde tot eind december 2015 de omgeving van de inmiddels gesloopte van Everdingenschool aan de Boslaan in Bilthoven. Over een mogelijk nieuwe plek van dit in 1972 vervaardigde kunstwerk is de nodige reuring ontstaan.

De gemeente De Bilt heeft het beeld toegezegd aan de buurt. Wethouder Hans Mieras bevestigt dit: 'Het gebouw is inmiddels gesloopt, vanwege opheffing van de school. Voor de invulling van deze 'inbreilocatie' waren er een paar inspraakavonden, waarvoor door de gemeente ruim uitnodigingen verzonden zijn. Op vragen van de aanwezigen betreffende het behoud van het beeld voor de buurt is toen geantwoord dat dit zeker tot één van de mogelijkheden behoorde'. Tibo van de Zand, zoon van Jits Bakker, maakt zich zorgen om het beeld. Hij is bang voor diefstal van zijn vaders creatie: 'Wij hebben op verzoek van de gemeente het beeld in december opgehaald voor restauratie en kwamen tot de ontdekking dat het zwaar beschadigd is. Zeer recent zijn er verschillende pogingen tot diefstal gedaan. Daar schrokken wij van. Wat ik belangrijk vind is dat de focus ligt op dit beeld 'Fietsspel' van mijn vader. De essentie is dat dit beeld een ereplaats verdient en het niet in een verdomhoekje geplaatst zou moeten worden dat uiterst diefstal gevoelig is'.

Betekenis
Tibo vervolgt: 'In december 1972 werd in opdracht van de gemeente De Bilt nabij de (toen) nieuwe Openbare Van Everdingenschool aan de Verlengde Boslaan het bronzen beeld 'Spelende kinderen met fiets' van de toen 34-jarige Jits Bakker geplaatst. In die tijd kwam de naamsbekendheid van Jits Bakker in een stroomversnelling terecht. Het was voor hem een keerpunt: van begenadigd schilder naar even begenadigd beeldhouwer met uiteindelijk een bekendheid die niet ophield bij onze landsgrenzen. Inmiddels treft men wereldwijd zijn creaties aan. Jits liet na zijn overlijden vanuit de gemeente De Bilt een legendarisch oeuvre én een geschiedenis na. Als zodanig is deze sculptuur voor de nabestaanden van Jits Bakker van oneindig verdergaande betekenis dan 'zomaar' een van de vele kunstwerken van hem. Los van de kunst- en culturele waarde van 'Fietsspel' is bij ons sprake van grote emotionele betrokkenheid bij juist dit bronzen kunstwerk'.

Overleg
Tibo: 'Op collegeniveau is voor wat betreft de herplaatsing met ons géén overleg geweest. Wij meenden dat wel te mogen verwachten. Naar onze overtuiging verdient 'Fietsspel' om uiteenlopende redenen een markante plek in onze gemeente. De locatie nabij de voormalige Van Everdingenschool is dat niet. Met ons denken verschillende kunstminnende ingezetenen van De Bilt daar net zo over. Verder is sprake van toegebrachte aanzienlijke schade aan het beeld, waardoor het zorgvuldig dient te worden gerestaureerd. Om herhalingen te voorkomen moet een locatie voor herplaatsing worden gevonden waarbij er sprake is van toereikende sociale controle'.

Aanbevelingen
De zoon van Jits Bakker is ook voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie. Namens die stichting bepleit hij dan ook een herplaatsing van het beeld op een ereplaats: 'Een plek ook in een omgeving, waar veel mensen ervan kunnen genieten. Een plek die verder kan worden aangemerkt als een postuum eerbetoon aan een veelzijdig en groot kunstenaar. Daarbij suggereren wij graag een plaats in of nabij De Kwinkelier, de Julianalaan, de Vinkenlaan, het Emmaplein of dergelijke. Die suggesties hebben wij ook al afgetast bij vertegenwoordigende belangenbehartigers; de reacties waren over het algemeen enthousiast'. Wethouder Hans Mieras: 'Ik heb binnenkort vervolgoverleg met Tibo van de Zand. Het is op zich natuurlijk een goed idee om een beeld van een vermaard Bilts kunstenaar een plaats in de gemeente te geven. Een aantal van de genoemde locaties is op dit moment nog niet af; daar worden nog allerlei werkzaamheden verricht. Daarbij heeft Jits Bakker natuurlijk (gelukkig) veel meer prachtige beelden gemaakt. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad het laatste woord over de juiste plaats van welk kunstwerk dan ook'.