Erik Verhulp vertelt in een volgepakt Dorpshuis in Hollandsche Rading over het Wijk- en Dorpsgericht Werken anno 2015. [Foto Henk van de Bunt]
Erik Verhulp vertelt in een volgepakt Dorpshuis in Hollandsche Rading over het Wijk- en Dorpsgericht Werken anno 2015. [Foto Henk van de Bunt]

Bijeenkomst Samen voor Hollandsche Rading

Algemeen Algemeen

25 november was er in het Dorpshuis van Hollandsche Rading een zeer druk bezochte bijeenkomst voor en over Hollandsche Rading in aanwezigheid van vertegenwoordigers van gemeente en gemeentelijke organisaties.

In aanwezigheid van wijkcontactambtenaar Lianne Oosterlee vertelt Erik Verhulp kort de geschiedenis van het wijk- en dorpsgericht werken in Holl. Rading waarbij de samenwerking tussen de gemeente en de bewonersgroepen nu is verstevigd. Bewoners willen meer inspraak en zeggenschap over zaken die het dorp betreffen en de overheid moet bezuinigen en trekt zich enigszins terug. Het is voor beide zoeken hoe hier mee zo slim mogelijk om te gaan. Inmiddels hebben Samen voor Hollandsche Rading en de Community Hollandsche Rading besloten met elkaar samen verder te gaan onder de naam 'Samen voor Hollandsche Rading (SvHR)'. En met behulp van veel vrijwilligers is al het een en ander tot stand gebracht.

MENS De Bilt
De directeur van MENS De Bilt, Evelien Ribbens, lichtte de werkzaamheden op welzijnsgebied van MENS kort toe. MENS organiseert geen activiteiten voor de bewoners, maar maakt activiteiten mogelijk. Het uitgangspunt is dat iedereen kan en mag meedoen; samen met elkaar. MENS beantwoordt vragen op de gebieden wonen, welzijn en zorg telefonisch en in de wijkservicecentra en verwijst waar nodig door naar meer intensieve hulp of zorg.

Verbreding A27
De aanwezigen worden bijgepraat door Oot Verharen, die vertelt, dat na een definitief besluit van de Raad van State het tracé-besluit in werking treedt en de uitvoering van de verbreding zal worden voorbereid. In juni 2016 wordt er een aannemer uitgekozen en in 2017 worden de werkzaamheden aan de A27 gestart.

Gebiedsgericht werken in Holl. Rading
Kees van Rossenberg vertelt dat SvHR de vervolgfase wil ingaan door uit te bouwen  wat inmiddels gerealiseerd is en nieuwe zaken op te pakken waarvoor belangstelling is: 'Wij zoeken op al deze gebieden contactpersonen/ambassadeurs, die als trekker willen functioneren voor de (verdere) ontwikkeling die we op dat gebied in gang willen zetten. Op die gebieden zoeken we ook contact met de gemeente. En evenzeer draagt de gemeente punten aan waarover zij contact wil met de bewoners. Als het goed is gaat er een goede samenwerking ontstaan, beter dan die er nu is, maar het is van beide kanten wel een leerproces'.

Terugkoppeling
De terugkoppeling van het uiteengaan in groepjes tijdens de vergadering levert al snel ideeën op. Per kwartaal zal er een bijeenkomst in het Dorpshuis zijn met een terugkoppeling over de voortgang van de projecten; een volgende bijeenkomst volgt dus in 2016, in maart of april, nog nader te bepalen. De aanwezigen worden opgeroepen, indien er vragen of opmerkingen zijn of iemand wil mee gaan doen op welk gebied dan ook dit te melden info@samenvoorhollandscherading.nl. Men is blij met elke reactie en elke bijdrage.
(Willem Pols)