Bouwe Taverne tijdens het BENG2030-Ondernemersontbijt. (foto Hans Lebbe).
Bouwe Taverne tijdens het BENG2030-Ondernemersontbijt. (foto Hans Lebbe).

Ondernemers besparen kosten met de Energiescan

Algemeen Zakelijk

'Ondernemers zijn nuchter. We realiseren ons dat de geitenwollensokkentijd echt voorbij is want het thema duurzaamheid is business geworden'. Aldus BOF-voorzitter Evert ten Kate op maandag 9 november bij de lancering van de Energiescan voor ondernemers op het gemeentehuis Jagtlust.

In de Oude Raadzaal deed hij als voorzitter van de Biltse Ondernemersfederatie de aftrap van de BENG!-campagne 'Energiebesparing voor bedrijven'. In het bijzijn van de wethouders Anne Brommersma (Duurzaamheid en Milieu) en Jolanda van Hulst (Economische Zaken) lichtte Bouwe Taverne van BENG! de campagne toe. Wethouder Van Hulst stelde een digitaal loket voor, om korte lijnen te garanderen tussen de leveranciers en afnemers van duurzame en innovatieve producten.

Verduurzaming
'Er is veel mogelijk waar het gaat om verduurzaming', meldde Ten Kate, 'maar helaas blijft de werkelijke transitie bij het Biltse bedrijfsleven nog steeds achter. Zowel waar het gaat om energiebesparing op de zaak, als om de producten en diensten die ze leveren. Laten we beseffen dat er wetgeving aankomt die ons richting duurzaamheid zal dwingen, waar het gaat om producten die zich snel kunnen terugverdienen, zoals LED-verlichting, zonnepanelen of isolatie'. Bouwe Taverne legde zijn gehoor van Biltse ondernemers voor dat de vorige BENG!-actie voor particulieren 'De Bilt bespaart energie' uit 2013, bijna een miljoen euro aan investeringen had opgeleverd. 'Want na afloop van de actie hebben ruim 200 Biltse huishoudens besparingsmaatregelen genomen en zonnepanelen geplaatst. Helaas is de uitvoering van de maatregelen vooral door bedrijven van buiten De Bilt uitgevoerd. Een gemiste kans'.

Energiecoach
Met de actie 'Energie besparing voor Bedrijven' wil BENG! Biltse ondernemers inzicht bieden in het eigen energieverbruik. Taverne: 'Jaarlijks betalen ondernemers een bedrag van rond de 40 miljoen euro aan energie. Dat is veel geld en het loont dus om te besparen. Daarom biedt BENG! nu tegen een gereduceerd tarief een Energiescan aan. Diverse Biltse bedrijven hebben zich aan aangemeld. Zij krijgen binnenkort bezoek van een energiecoach die de scan zal verrichten en de noodzakelijke besparingsadviezen zal uitbrengen.'

Deze besparingsactie, die geldt voor de eerste 30 aanmelders, wordt ondersteund door de BOF, gemeente De Bilt, het Biltse Ondernemers fonds en Rabobank Utrechtse Heuvelrug. Adviesbureau Stimular voor Duurzaam Ondernemen draagt in samenwerking met de Regionale Sociale Dienst in Zeist, zorg voor de opleiding van de energiecoaches. Die maken met dit project een nieuwe stap vanuit de bijstand terug naar de arbeidsmarkt.

Stimular en de coaches zullen de scans professioneel uitvoeren, op basis van ervaring met gelijksoortige acties in het land. De actie start per 1 december en zal drie maanden duren. Verdere informatie en wijze van inschrijving: www.beng2030.nl      (Veroniek Clerx)