?V.l.n.r. Ina van den Berge (gem. De Bilt), Gerda Eerdmans (MBO Amersfoort) wethouder Jorrit-Jan Eijbersen (gem. Bunnik), wethouder Jan Burger, David van Maanen (RDWI), wethouder Hans Nijhof (gem. Utrechtse Heuvelrug). (foto Colijn van Noort)
?V.l.n.r. Ina van den Berge (gem. De Bilt), Gerda Eerdmans (MBO Amersfoort) wethouder Jorrit-Jan Eijbersen (gem. Bunnik), wethouder Jan Burger, David van Maanen (RDWI), wethouder Hans Nijhof (gem. Utrechtse Heuvelrug). (foto Colijn van Noort)

Ambtenaren en wethouders serveren

Algemeen Algemeen

Feestelijke start opleiding en arbeidspool Mise en Place

Het is woensdagmiddag 18 november in restaurant Fleuri op landgoed Zonheuvel in Doorn. Aan tafel vinden geanimeerde gesprekken plaats tussen werkgevers uit de regionale horeca- en hospitality branche en mogelijke kandidaten voor Mise en Place, een vernieuwende aanpak om werkgevers te helpen aan goed opgeleide medewerkers en flexibel in te zetten personeel.

Voor werkzoekenden, die om welke reden dan ook niet gemakkelijk een baan vinden, is Mise en Place een kans om aan de slag te gaan in de horeca en hospitality branche. Het diner is de feestelijke start van dit project. In de keuken gaat het er al net zo geanimeerd aan toe als aan tafel. Daar staan ambtenaren en wethouders van de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede met opgerolde mouwen. Zij helpen met het bereiden van de maaltijd, serveren en ruimen af. Daarbij krijgen ze hulp van de directeur van de Regionale Dienst Werk en Inkomen (RDWI) en de voorzitter van het College van Bestuur van het MBO Amersfoort.

Mise en Place
Het project Mise en Place biedt werkzoekenden een opleidingstraject op maat en de mogelijkheid om doorstromen naar vaste een baan. Via een gezamenlijke aanpak tussen lokale werkgevers, onderwijs en overheid worden mensen die om uiteenlopende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, voorbereid op het werken in de horeca- en hospitality branche. De deelnemers krijgen een maatwerkopleiding passend bij hun competenties en de eisen die werkgevers stellen. De praktijkopleiding wordt verzorgd door het MBO Amersfoort. De eerste 4 maanden doen kandidaten op basis van hun ontwikkelmogelijkheden werkervaring op bij Landgoed Zonheuvel in Doorn. In de laatste twee maanden lopen de kandidaten stage bij de deelnemende werkgevers, zodat beide partijen vast aan elkaar kunnen wennen.

Maatwerk
Uniek aan Mise en Place is dat iedereen die moeite heeft om een plek op de arbeidsmarkt te bemachtigen mee kan doen. Hoog of laag opgeleid, oud of jong, met een arbeidsbeperking, met of zonder ervaring. Kandidaten worden geselecteerd op geschiktheid voor werken in de horeca- en hospitality branche. Na afronding van het opleidingstraject vormen deelnemers een pool van goed opgeleide medewerkers. De aangesloten werkgevers hebben toegezegd flexibel of vast gebruik te maken van de pool medewerkers die door het project ontstaat. Het Werkgeverservicepunt van de RDWI draagt zorg voor de regie zodat de kandidaten bij de juiste werkgever terecht komen

Werkafspraken
Acht grote regionale werkgevers hebben hun medewerking al toegezegd. RDWI directeur David van Maanen prees de deelnemende werkgevers voor hun betrokkenheid en de kansen die ze hiermee creëren voor talentvolle potentiële medewerkers. Al tijdens het kick off diner zijn de eerste werkafspraken tussen werkgevers en kandidaten gemaakt. De komende maanden worden alle deelnemers voor de eerste opleidingsronde geselecteerd. Zij starten hun opleiding in januari en zijn vanaf juli inzetbaar bij de deelnemende werkgevers.