Menno Boer pleit voor gelijke behandeling van sportclubs.  (foto Guus Geebel)
Menno Boer pleit voor gelijke behandeling van sportclubs.  (foto Guus Geebel)

Gelijke berechtiging of deprivatiseren

Algemeen Politiek

Donderdag 5 november heeft de SP tijdens de behandeling van de begroting 2016 een lans gebroken voor gelijke behandeling van alle sportclubs. Het is de SP al langere tijd een doorn in het oog dat er een groot verschil zit tussen de behandeling van sommige gelijkwaardige sportclubs.

door Henk van de Bunt

Bij de begrotingsbehandeling lag een motie van de SP over dit onderwerp, die door sportwethouder Madeleine Bakker werd behandeld. Zij begon met het feliciteren van Hockeyclub Voordaan, die 80 jaar is geworden. Het sombere toekomstbeeld dat Menno Boer (SP) in de motie schetst zegt zij niet op alle punten te delen. Zij noemt hockeyclub Voordaan een grote bloeiende vereniging in het mooie Groenekan, die van 1400 naar recent 1700 leden is gegroeid. De SP vroeg in een motie om in gesprek te gaan en te kijken of de ongelijkheid weggenomen kan worden. Madeleine Bakker: 'Ik wil u er graag op attent maken, dat wij op 22 september jl. een formeel verzoek tot gelijke behandeling hebben gehad van hockeyclub Voordaan. Daar zijn we mee aan het werk en onze sportambtenaar doet onderzoek naar mogelijkheden die we binnen het sportbudget hebben. Ik wil graag het gesprek dat met Voordaan aan de gang is verder vorm en invulling geven. Met het resultaat en in het slechtste geval het ontbreken daarvan wil ik bij de gemeenteraad terugkomen'. Wethouder Madeleine Bakker ontraadde de motie, omdat het gesprek gaande is en er naar een oplossing wordt gezocht. Daarop trok SP – fractievoorzitter Menno Boer de motie in.  

Verduidelijking
Menno Boer bevestigt de gang van zaken, maar licht deze graag toe: 'Het is toch niet te verkopen, dat een club als Voordaan letterlijk geen cent krijgt van de gemeente, terwijl SCHC tot en met 2019 voor 725.000 euro aan nieuwe velden krijgt. Dit is des te schrijnender, omdat de financiële situatie van Voordaan door het gebrek aan subsidies juist veel minder sterk is. De privatisering, waar de gemeente zich steeds achter verschool is gewoon door de gemeente afgedwongen en was alleen maar gedaan om te voorkomen dat er flinke investeringen gedaan moesten worden. De gemeente heeft de sportclubs dus eigenlijk met een kluitje het riet in gestuurd en dacht zo wel goedkoop uit te zijn. Voordaan probeert al sinds jaar en dag om een gelijke berechtiging tussen de twee hockeyclubs gedaan te krijgen. De diverse wethouders hebben dat tot nu toe altijd afgehouden'.

Slijten
De velden van Voordaan slijten hard door hun hoge bezetting en één ervan moet op zeer korte termijn vervangen gaan worden. Dat kost Voordaan ruim 500.000 euro en dat geld hebben ze echt niet. Als de gemeente niets gaat ondernemen dan wordt dat veld binnenkort afgekeurd door de KNHB en wordt het moeilijk voor Voordaan te blijven bestaan. Mischa van der Heijden, trainer bij Voordaan en actief in de SP: 'Dat kunnen we niet laten gebeuren, we moeten trots en zuinig zijn op elke sportclub in de gemeente. De Bilt was in 2009 sportgemeente van het jaar. Dat gaf de sport een impuls, dat moeten we niet weer laten verdwijnen. Niet alleen Voordaan is slachtoffer; steeds meer sportclubs binnen de gemeente dreigen onnodig in de financiële problemen te komen. Voordaan telt meer dan 1700 leden en is daarmee een van de grotere sportclubs binnen de gemeente De Bilt, deze sportclub heeft altijd op eigen kracht haar broek op kunnen houden en nu na 80 jaar dreigt dit te eindigen. Het is van algemeen belang dat de gemeente haar verantwoording neemt en deze 'kern met pit' niet in de kou laat staan. Misschien moeten we elke club die dat graag wil, gewoon deprivatiseren. Ik weet verder in elk geval van één tennisclub die dit ook graag wil, dus de kans is best groot dat er meer clubs zijn. Om maar in sporttermen te blijven: dat maakt het speelveld voor de diverse sportclubs ook veel gelijkwaardiger'. De SP probeert ervoor te zorgen, dat Voordaan een passende subsidie krijgt, en vraagt tegelijkertijd andere 'geprivatiseerde' sportclubs ook met de wethouder in gesprek te gaan om de privatisering ongedaan te maken.     

Zondag 20 september werd het eerste waterveld van Voordaan nog feestelijk in gebruik genomen.