Ondanks de bezuinigingen bij de dagopvang, genieten de deelnemers nog volop.
Ondanks de bezuinigingen bij de dagopvang, genieten de deelnemers nog volop.

Dagopvang Dijckstate verdwijnt

Algemeen Ouderen

Directeur Wim Schoonhoven van Cordaan vertelt dat per 1 januari 2016 Cordaan zal ophouden met de dagopvang voor ouderen in Dijckstate. De reden van dit besluit is dat het aantal cliënten van de dagopvang in Dijckstate de laatste twee jaar is teruggelopen van ca 30 naar 13. Door dit geringe aantal kon Cordaan deze voorziening niet langer in stand houden.

Wim Schoonhoven licht toe: 'We krijgen gewoon te weinig aanwas. Het is daarom niet langer financieel verantwoord de dagopvang nog langer in Dijckstate te houden. We hebben de woensdag er al uitgehaald, zodat er nog vier dagen voor dagopvang overbleven. Helaas geeft ook dat nog veel te weinig soelaas om het tekort te dekken. We moeten er thans de helft op toeleggen en het is daarom onverantwoord hiermee nog langer door te gaan'.

Raadsel
Hoe het mogelijk is dat er te weinig cliënten zijn voor de dagopvang in Maartensdijk is voor hem een raadsel. Het aantal ouderen neemt jaarlijks toe. Bovendien is sedert 1 januari 2015 de indicering voor verpleeghuizen zodanig aangescherpt, dat veel meer ouderen dan voorheen het geval was, thuis moeten blijven wonen. Het zou dan logisch zijn, dat als gevolg daarvan het aantal cliënten voor dagopvang zou stijgen in plaats van afnemen. Volgens Wim Schoonhoven zou het misschien wel eens iets te maken kunnen hebben met het feit dat de gemeente De Bilt sinds 1 januari 2015 zelf de indicatiestelling voor de dagopvang voor haar rekening neemt. Wellicht dat de gemeente De Bilt andere of strengere regels hanteert dan voorheen het geval was. Hij weet het niet. Hij zegt dat hij z'n zorgen over deze ontwikkeling tijdig aan de wethouder heeft gemeld.

Huilen
Op de vraag of de cliënten bij de dagopvang het bericht inmiddels zelf al weten wordt door Wim Schoonhoven bevestigend geantwoord. 'Dat heeft deze week plaatsgevonden. Sommige mensen namen het min of meer voor kennisgeving aan, anderen begonnen spontaan te huilen. Wij zullen met iedere deelnemer en zijn of haar familie of begeleiders apart in overleg gaan om te bekijken waar hij of zij het beste naar toe kan gaan. Dat sommige mensen hier moeite mee hebben is duidelijk'. Wat gaat er nu met de ruimten, die nu voor de dagopvang was bestemd, gebeuren?

Wim Schoonhoven zegt, dat de vrijkomende ruimten verhuurd gaan worden. Hij zegt alvorens deze ruimten te verhuren hij eerst nog met de bestaande huurders zal overleggen.

Indicatiestelling
De directeur van Mens, Evelien Ribbens is onder andere verantwoordelijk om, voor mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben, adviezen aan de gemeente te geven. Dit betreft evenzeer de indicatiestelling. Hierover geeft Mens na een uitgebreid onderzoek een zwaarwegend advies aan de gemeente. Evelien Ribbens zegt dat Mens reageert op aanmeldingen voor dagopvang die worden gedaan door mantelzorgers, huisartsen, kerken e.d. Ze ontkent dat er wordt bezuinigd op de dagopvang door een verscherpte indicatiestelling. Ze zegt dat het geringe aantal mensen dat gebruik maakt van de dagopvang in Maartensdijk wel eens zou kunnen komen, doordat er maar weinig vraag in Maartensdijk is naar dagopvang. Ook blijkt het zo te zijn dat mensen in Maartensdijk die een indicatie voor dagopvang krijgen vaak niet kiezen voor Cordaan in Dijckstate. Van de 10 mensen in Maartensdijk die dit jaar een indicatie voor dagopvang kregen kozen er slechts 4 voor de dagopvang van Cordaan in Dijckstate.

Wat volgens haar ook een rol kan spelen is dat voor 1 januari 2015 de financiering van dagopvang een verantwoordelijkheid van het rijk was via de AWBZ. Thans geschiedt de betaling door de gemeente. Bij de overdracht van deze nieuwe taak van het rijk naar de gemeente heeft er ook een bezuiniging plaatsgevonden. De tarieven die de gemeente thans voor dagopvang hanteert zijn ca. 20% lager dan de tarieven die een jaar geleden nog golden toen het rijk deze nog via de AWBZ vergoedde. 'Om in deze nieuwe situatie nog in staat te zijn om dagopvang aan te bieden moet creatief gedacht worden. Dit kan door bijvoorbeeld samen te werken met andere zorgaanbieders en welzijnsinstellingen. Ook zou kunnen worden gedacht om in plaats van beroepskrachten vrijwilligers in te zetten'. Evelien benadrukt, dat ze hoopt dat dagopvang op deze fraaie plek in het dorp ook na 1 januari 2016 nog mogelijk zal blijven. 'Mens wil hieraan graag meewerken als er zich een nieuwe zorgbieder zou aandienen'.

Amsterdam
Evelien betreurt het dat Cordaan de dagopvang na 1 januari 2016 niet meer zal uitvoeren. 'Nogmaals: je zult in deze tijd als zorginstelling creatieve oplossingen moeten bedenken, anders red je het echt niet. Het wordt allemaal minder. Het gaat niet meer zoals voorheen het geval was'. Evelien zegt dat het volgens haar ook niet heeft geholpen dat Cordaan een Amsterdamse instelling is. Cordaan kiest er voor haar werkzaamheden te concentreren op Amsterdam. De vestiging in Maartensdijk is door hen in de loop der jaren steeds meer gezien als een lastig obstakel in het buitengebied.

Wethouder
Ook wethouder Anne Brommersma ontkent ten stelligste dat de gemeente De Bilt de indicatie voor dagopvang zou hebben verscherpt. Ze zegt, dat de reden van de terugloop in Maartensdijk komt doordat te weinig mensen kiezen om naar de dagopvang in Maartensdijk te gaan. 'Wij laten de mensen vrij in hun keuze van waar zij naar toe willen. Bovendien zijn er in Maartensdijk maar relatief weinig mensen voor dagopvang geïndiceerd. Van de mensen die in Maartensdijk geïndiceerd zijn voor dagopvang zijn er, zoals gezegd, weinig die naar Dijckstate gaan. Dat komt bijvoorbeeld omdat men er voor kiest om naar een christelijke georiënteerde dagopvang te gaan. Nogmaals, wij als gemeente sturen daar niet in. Men is vrij om te gaan naar die dagopvang waar men zich het meest thuis voelt. Helaas zijn er nu in Dijckstate zo weinig mensen dat Cordaan gedwongen is de zaak per januari a.s. te stoppen'.

Gemeente
De vraag of de gemeente voor zichzelf een taak ziet om de voorziening in Dijckstate in stand te houden wordt door wethouder Brommersma ontkennend beantwoord. 'Dit is geen gemeentelijke taak. Onze taak als gemeente is om ervoor te zorgen, dat mensen die geïndiceerd zijn hulp krijgen. Het is geen gemeentelijke taak om gebouwen in stand te houden. Hoe jammer ik het ook persoonlijk vind als deze locatie in Dijckstate zou verdwijnen. Het is te vergelijken met een school. Als er te weinig leerlingen zijn dan moet een school sluiten. De gemeente heeft er in dat geval voor te zorgen, dat de overblijvende leerlingen onderwijs krijgen. De gemeente is er niet voor om zo'n gebouw in stand te houden'.

Jammer
Wij stellen, dat het hoogstwaarschijnlijk is, gezien de toename van het aantal ouderen, dat we binnen afzienbare tijd in Maartensdijk weer een locatie voor dagopvang nodig zullen hebben. De kans is heel reëel dat Dijckstate dan niet meer beschikbaar is. Dijckstate dat juist is gebouwd om een voorziening te zijn voor ouderen. Zou het dan niet betreurenswaardig zijn, dat Dijckstate intussen uit onze handen is geglipt. De wethouder zegt het heel erg te betreuren, als dit zo zou gaan gebeuren. 'Ik wil me volledig inzetten om samen met zorgaanbieders te zoeken naar creatieve vormen van samenwerking. Bijvoorbeeld dagopvang voor dementerenden en voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik hoop van harte dat dit soelaas zal geven. Op deze wijze hoop ik, dat dagopvang in Dijckstate behouden kan blijven'. Wel wijst de wethouder erop dat de gemeente financieel niet in staat is om leegstaande ruimten, zoals bijvoorbeeld in Dijckstate, te financieren. 'Maar nogmaals, ik hoop van harte dat het niet zo ver zal komen'.