De Vrijwilligersbanenmarkt wordt goed bezocht.
De Vrijwilligersbanenmarkt wordt goed bezocht.

Veel belangstelling voor Banenmarkt Vrijwilligers

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Voor het vierde achtereenvolgende jaar werd zaterdag 31 oktober de Vrijwilligersbanenmarkt in Wijkrestaurant Bij de Tijd georganiseerd door de vrijwilligerscentrale van Mens De Bilt. Ongeveer 130 geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen of er een leuke vacature of klus voor hen bij zat.

Ruim dertig maatschappelijke organisaties presenteerden zich zaterdag aan de bezoekers van de Vrijwilligersbanenmarkt, van Stichting Dierenhulp zonder Grenzen tot aan het Ronald McDonald Huis Utrecht, en van de Protestants-Christelijke Ouderenbond tot aan IJsclub Het Biltse Meertje. Voorafgaand aan de banenmarkt werd extra aandacht besteed aan diverse maatjesprojecten. Bij dit project bezoeken vrijwilligers kwetsbare mensen thuis, voor een praatje of om een gezamenlijke activiteit te ondernemen.Binnen de gemeente stijgt de behoefte aan maatjes. Diverse wethouders van De Bilt waren ook aanwezig. Wethouder Madeleine Bakker-Smit vertelt: 'Ook wij willen ons graag inzetten voor de samenleving. Door een lot te trekken, via een bal uit een ballenbak, werden wij aan een organisatie verbonden, namelijk het Ronald McDonald Huis en IJsclub Het Biltse Meertje'.

Maatjesproject
Eén van de vele andere geïnteresseerden was John Wijsterbosch uit De Bilt. Hij vertelt: 'Vanwege mijn pre-pensioen heb ik veel tijd over en ik wil mij graag inzetten voor de maatschappij. Mijn ouders zitten in De Bremhorst in Bilthoven en twee ochtenden in de week wandel ik met hen. Ik heb nog tijd over en nu ben ik dus op zoek naar nog een nieuwe invulling voor één of twee ochtenden in de week. Het lijkt mij wel leuk om bijvoorbeeld ergens te kunnen koffieschenken, of een functie bij het Maatjesproject. Het bezoeken van mensen die eenzaam zijn, hen opbeuren en iets met hen gaan doen, om hun eenzaamheid te doorbreken'.

Jeugdhulpverlening
Natuurlijk heeft niet iedereen evenveel vrije tijd. Annemarije Hoppenbrouwers uit Bilthoven wil graag iets betekenen voor een ander, maar door haar reguliere baan kan zij helaas minder tijd besteden aan vrijwilligerswerk. Hoppenbrouwers: 'Mijn hele leven heb ik vrijwilligerswerk verricht, maar naast mijn gewone baan is dat vaak moeilijk te combineren. Ik zoek nu dan ook vrijwilligerswerk voor één of twee maal in de maand. Van huis uit ben ik Jeugdhulpverlener, maar heb daar verder nooit iets mee gedaan. Dus ik hoop daarin iets te kunnen vinden, bijvoorbeeld bij Reinaerde'.

Helpen
Zo is er voor ieder wat wils. Voor een enkele klus tot iets structureels voor een dagdeel per week. De vrijwilligerscentrale van Mens De Bilt helpt graag met het vinden van een leuke vrijwilligersklus of -baan. Ook als u afgelopen zaterdag niet aanwezig kon zijn bij de Vrijwilligersbanenmarkt kunt u iedere woensdagmiddag terecht bij de vacaturebank in Servicecentrum De Bilt (Prof. Dr. Debijeweg 1 in De Bilt) of online via www.mensdebilt-vwc-nl

Ook de wethouders dingen mee naar vrijwilligerswerk.