Ella van Lingen plant, samen met Tom de Vries en Gertjan Kaaij, een appelboompje als symbool voor de ingeslagen weg richting duurzaamheid.
Ella van Lingen plant, samen met Tom de Vries en Gertjan Kaaij, een appelboompje als symbool voor de ingeslagen weg richting duurzaamheid.

Duurzaamheidsmarkt Reinaerde

Algemeen Algemeen

Donderdag 15 oktober stond voor veel cliënten en medewerkers van Reinaerde in het teken van de Duurzaamheidsmarkt. Aan het begin van de middag was het nog droog bij Buurtboerderij De Schaapskooi in Bilthoven, later begon het te regenen.

door Marijke Drieenhuizen

Iedereen had de mogelijkheid om bij de verschillende kraampjes meer te weten te komen over het milieu, duurzame producten en een gezond leven. Ella van Lingen, bestuurder van Reinaerde, plantte aan het eind van de middag een appelboompje als symbool voor een duurzaam Reinaerde.

Ondernemerschap
Het ondertekenen van de milieu of duurzaamheidsverklaring had al eerder plaatsgevonden. Hierin staat vermeld hoe Reinaerde zal zorgen dat het milieubeleid op veel plekken zichtbaar zal zijn. Cliënten zullen meer zelf doen. Zij zullen meer betrokken worden bij de samenleving en de zorg voor het milieu. Medewerkers van Reinaerde krijgen meer de ruimte voor ondernemerschap en regie op 'groene' ideeën. De organisatie van Reinaerde wordt eenvoudiger door de regeldruk te verminderen en de werkprocessen te vereenvoudigen met merkbare aandacht voor milieuzaken. Financieel wil Reinaerde voorbereid zijn op de toekomst: dat doen zij onder andere door bewust de spanning op te zoeken tussen ideële milieu motieven en bedrijfseconomische afwegingen.

Smoothies
Er was veel te zien op de Duurzaamheidsmarkt. Mooi was het ook om te zien dat veel mensen elkaar kennen van school, stages, dagbesteding of woonvoorziening. Het werd ook een middag van herkenning. Cliënten van Reinaerde konden voorlichting krijgen over gezonde voeding en gezonde hapjes en de groene spinazie, banaan, bleekselderij, peer smoothies proeven. Natuurlijk was er ook een kraam aanwezig waar bewegen werd gestimuleerd.

Zelfgemaakt
Op de markt waren ook veel kraampjes waar zelfgemaakte producten te zien waren. Verschillende dagbestedingsplekken waren aanwezig en lieten hun producten zien. Marjolein van Oostrum van Zorgboerderij Nieuw Toutenburg toonde zelfgemaakte kaas en verse producten uit hun eigen tuin met onder andere vruchtensap en jam. Atelier De Loeff uit Utrecht liet zien hoe zij fietsbanden gebruiken om mooie kaarsen te maken en de dienbladen die gemaakt zijn van gerecyclede informatieborden van de NS.

Symbolisch boompje
Als afsluiting en ter herinnering aan de gezellige en leerzame middag plantte Ella van Lingen, geholpen door Ton de Vries( cliënt) en regiomanager Gertjan Kaaij, een appelboompje. Het boompje staat ook symbool voor de ondertekende milieu of duurzaamheidsverklaring. Ella van Lingen: 'Duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar speelt ook een grote rol in de manier waarop Reinaerde met zijn cliënten en partners omgaat. Ons beleid is gebaseerd op duurzame samenwerking'.

Afbeelding
!