Koersbal spelen vergt wel enige handigheid.
Koersbal spelen vergt wel enige handigheid.

Koersballers gezocht in Groenekan

Algemeen

Al dertig jaar spelen senioren in Groenekan koersbal. Momenteel zijn 14 mensen lid die genieten van een middag vol sportiviteit en vooral gezelligheid. Om de zaken goed te kunnen blijven regelen is de groep op zoek naar nieuwe leden. Meespelen kan een aantal malen, daarna kan besloten worden om als lid mee te gaan doen.

door Marijke Drieenhuizen

Koersbal lijkt een beetje op jeu de boules. Het is de bedoeling dat je eerst een klein wit balletje over de mat gooit en daarna gooi je met vier zwarte of gele ballen. Het is de bedoeling zo dicht mogelijk bij het witte balletje in de buurt te komen. Wie het meest dichtbij ligt krijgt punten. De ballen zijn niet helemaal rond dus het is even een truck om ze goed te leren gooien, maar moeilijk is het niet, iedereen kan er aan mee doen.

Gezelligheid
Cor Kalkhoven was jaren de grote regelaar van het koersbal in Groenekan. Door een vervelend ongeluk is hij (tijdelijk) uitgeschakeld. Dat is de rede dat Kees Lam, koersballer in Westbroek, de groep in Groenekan helpt. 'Natuurlijk doe ik dat en ik haal gelijk een mevrouw op die niet meer mag autorijden maar wel graag wil blijven meedoen'. Het seizoen wordt altijd begonnen en afgesloten met een etentje bij Naast de buren. Dat wordt deels betaald uit de lief en leed pot, die verder ook gebruikt wordt voor kleine attenties bij ziekte of andere bijzondere gebeurtenissen. Halverwege de woensdagmiddag wordt er een koffiepauze gehouden.

Het spel
Aan het begin van de middag trekken de aanwezige sporters een nummertje: hieruit worden de tweetallen die deze middag samenspelen bekend. Leuk om de reacties te zien en te horen:  - wij gaan wel even winnen vandaag hoor, we zijn een sterk team -, gevolgd natuurlijk door mensen die het tegendeel beweren. Het spel wordt niet in competitieverband gespeeld maar er zijn duidelijk wel mensen bij die graag willen winnen. De mensen die niet aan de beurt zijn zitten langs de mat, zij volgen de verrichtingen van de spelers en babbelen samen.

Meer informatie
Jo Houdijk geeft geïnteresseerden graag meer informatie. Hij is bereikbaar op tel. 030 2920524. Koersbal wordt elke woensdag gespeeld in dorpshuis De Groene Daan van 14.30 tot 16.30 uur.