Woensdag 7 oktober was er in Maartensdijk een (eerste) bijeenkomst van lokale zorgverleners met als doel een wijkgerichte zorginfrastructuur op te zetten. 
Woensdag 7 oktober was er in Maartensdijk een (eerste) bijeenkomst van lokale zorgverleners met als doel een wijkgerichte zorginfrastructuur op te zetten. 

Geslaagde bijeenkomst zorgverleners

Algemeen Algemeen

Multidisciplinaire samenwerkingsverbanden zetten in op het afstemmen van zorg op wijkniveau met partijen binnen en buiten de zorg, zoals gemeenten, zorgverlenerspraktijken en welzijnsorganisaties. Woensdag 7 oktober was er in Maartensdijk een (eerste) bijeenkomst van lokale zorgverleners.

door Henk van de Bunt

De bijeenkomst 'Samenwerking in de eerstelijns zorg in Maartensdijk' in de zaal van Toutenburg in Maartensdijk (Rode Kruis) werd goed bezocht. Het initiatief was uitgegaan van fysiotherapiemaatschap Karstens & van der Meijden. Aanleiding hiervoor zijn de veranderingen in de zorg en met name de ontwikkeling dat per 1 januari de regels voor hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn veranderd. Vanaf 2015 voeren gemeenten taken uit die voorheen nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vielen. Gemeenten dienen er voor te zorgen, dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Coördinatie
Dit veranderde beleid vergt coördinatie tussen gemeenten en zorgverleners in de eerste lijn. Onder begeleiding en ondersteuning van een regionaal adviesbureau kwamen diverse lokale zorgverleners uit de eerste lijn bijeen, om eens met elkaar kennis te maken rond het thema: 'Hoe herkent u kwetsbare ouderen in de praktijk?' Er waren (vertegenwoordigers van) ergotherapie, logopedie, apotheek, podotherapeuten, pedicures, psychologen en (alle plaatselijke) fysiotherapeuten, die hun verwachtingen uiteen zetten met betrekking tot samenwerking in de eerstelijnszorg in Maartensdijk.

Ouderen
Fysiotherapeute Nathalie Schaafsma verzorgde een inleiding over kwetsbare ouderen met als doel de behoeften te verzamelen van diverse para- en medische hulpverleners in Maartensdijk om zo een organisatie te creëren waarin aanstaande kwetsbare ouderen in kaart gebracht kunnen worden. Er werd interactief gediscussieerd over hoe de zorg vorm gegeven zou kunnen worden. De aanwezigen reageerden enthousiast en gaven collectief aan belangstelling te hebben voor een vervolgtraject, waarbij de verbinding naar, coördinatie van en samenwerking met andere zorgverlenerspraktijken en welzijnsorganisaties verder uitgewerkt gaat worden. Deze eerste bijeenkomst werd onder het genot van een hapje en een drankje afgesloten.